Bt.no ble tipset av en leser som observerte KNM «Roald Amundsen» under slep i Raunefjorden onsdag ettermiddag. Den splitter nye fregatten er en del av fregattprosjektet til Sjøforsvaret, som har en prislapp på 20 milliarder kroner.

– Har vi kjøpt noe som allerede har gått i stykker?

– «Roald Amundsen» hadde en øvelse hvor den slepte et kystvaktfartøy som en del av utprøving av utstyr. Da man skulle avslutte øvelsen og hale inn igjen tauet mellom fartøyene, var man uheldig og tauet havnet i propellen, sier Bjørn Egenberg, sjef for fregattvåpenet.

Dermed ble rollene snudd på hodet, og fregatten måtte selv slepes til land av marinens slepebåter.

Skal normalt ikke skje

– For å være sikker på å ikke gjøre noe mer skade valgte vi å slepe fartøyet til Håkonsvern, siden vi var så nær. Hadde vi vært lenger ute i havet hadde vi kjørt for egen maskin, sier Egenberg.

– Hvorfor skjedde det?

– Jeg vet dessverre ikke, det er sånt som normalt ikke skal skje. Vi øver for å bli flinke og gjør dette under sikre forhold i dagslys og stille farvann.

Dykkere skal undersøke skader

Ifølge Egenberg var det ingen dramatikk i hendelsen, og ingen personer kom til skade. Ved 15-tiden kom fregatten til kai, og dykkere skal sendes ned for å undersøke eventuelle skader.

– Det var egentlig ganske udramatisk, men jeg skjønner jo at det ser litt pussig ut, sier Egenberg.

Bakgrunnen for øvelsen er at fregattene skal være en ressurs langs kysten, og kunne hjelpe andre fartøy.

Hva er din kommentar til øvelsen som ble snudd på hodet? Bruk kommentarfeltet.

MISLYKKET ØVELSE: Fregatten skulle øve på å slepe fartøy, men måtte selv taues i land.
Arne t. Faannessen