— Det er klart det er en stor skuffelse. Vi hadde sett frem til å komme i gang etter planen, sier administrerende direktør i Fjord Line Ingvald Fardal.

Den første av Fjord Lines to nye cruiseferger MS «Stavangerfjord» får utsatt seilingsstart i ytterligere tre uker. Årsaken er Bergen Group Fosen trenger mer tid til testing av motorer og annet teknisk utstyr.

Ny utsettelse

Dette er den andre utsettelsen av seilingsstart for den nye cruisefergen, som skal gå i rute mellom Bergen og Hirtshals. Opprinnelig seilingsstart var 29. mai, men ble i forrige måned utsatt til 21. juni. Nå er den nye datoen satt til søndag 14. juli.

Det gir store problemer for Fjord Line som har mange tusen kunder med bestilte reiser de tre ukene frem til 13. juli.

— Vi vil gjøre det vi kan for å finne alternative plasser på våre to eksisterende skip. For mange kunder vil det bety endret tidspunkt eller endret dato for reisen. Skulle det ikke passe gjesten, vil de kunne få refundert det de betalte for billetten, sier Fardal.

Flere tusen kunder rammet

Alle som har bestilt reise med MS «Stavangerfjord» vil bli kontaktet av Fjord Line den nærmeste tiden.

— Vil dere klare å finne alternative plasser til alle kundene?

— Det vil bli en utfordring å finne plass til alle, spesielt i helgene. Jeg tror en del vil velge andre reisealternativer, og noen vil kanskje utsette reisen. Vi vil ha en dialog med hver enkelt gjest for å finne alternativer. Det er en formidabel jobb som nå venter alle som jobber innen booking i Fjord Line, sier Fardal.

Alternative reiser for passasjerene kan bli med MS «Bergensfjord», som trafikkerer strekningen Bergen - Stavanger - Hirtshals. Fjord Line vil også kunne tilby overfart mellom Kristiansand og Hirtshals med den hurtiggående katamaranen HSC «Fjord Cat».

Økonomisk mageplask

I tillegg til MS «Stavangerfjord», skal Bergen Group levere et identisk skip til Fjord Line, som får navnet MS «Bergensfjord». Det erstatter nåværende MS «Bergensfjord».

Byggingen av de to nye danmarksbåtene har vært et økonomisk mageplask for Bergen Group. Selskapet som helhet hadde et negativt driftsresultat på 508 millioner kroner i 2012. Dette var drevet av store tap i skipsbyggingsdivisjonen. Det meste skyldes de to cruisefergene bestilt av Fjord Line.

— Det er ikke til å legge skjul på at de to cruisefergene har vært dårlig butikk, sier kommunikasjonsdirektør i Bergen Group, Øyvind Risnes.

- En veldig uheldig forsinkelse

— Vi beklager at det blir en ytterligere forsinkelse. Det er ikke en stor forsinkelse, men en veldig uheldig en, ettersom det skjer midt i den forventede høysesongen for denne cruisefergen, sier Risnes.

Bergen Group vet i dag ikke hva forsinkelsen vil bety av økte kostnader.

— Det vil vi forsøke å konkretisere når vi leverer kvartalsrapporten i slutten av mai, men vi vurderer de økte kostnadene som relativt små. Det som er mest uheldig i denne saken er forsinkelsen som rammer Fjord Line og passasjerene, sier han.

Siste skip kan bli forsinket

Leveringen av MS «Bergensfjord» skal etter planen skulle være klar i september/oktober. Men dette kan nå endre seg.

— Vi har en konstruktiv dialog med Bergen Group Fosen om nødvendigheten av en senere leveringsdato for den neste cruisefergen. En avklaring på dette vil bli gjort når MS «Stavangerfjord» er satt i drift, står det i børsmeldingen.

Utsettelsen betyr økte kostnader også for Fjord Line.

— Først og fremst betyr dette at vi ikke får introdusert et nytt konsept i markedet, og inntektsstrømmen fra de nye skipene uteblir. Samtidig vil vi spare penger på driftssiden, men i sum blir dette en ekstra kostnad og belastning. Det viktige for oss er uansett at vi ikke går på kompromiss med sikkerheten. Vi vet at vi får et kjempebra produkt når det kommer, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.