RAGNHILD DAAE GJERTSEN

Siden 1942 har Nygårdsgatens Røkeri holdt til i Nygårdsgaten 53 A. I slutten av februar fikk Konseptbygg AS tillatelse til å rive det over hundre år gamle bygget. Jonas Reins gate 10 skal også rives, og på tomtene skal det bygges nye bolighus. Men det gamle røkeriet forsvinner likevel ikke.

— Vi tenkte aldri på å legge ned, sier Oddmund Rune Aasen i Nygårdsgatens Røkeri.

Ferdig om halvannet år

Svein Arne Sveen, prosjektleder ved Konseptbygg, er svært glad for at røkeriet skal fortsette driften i det nye bygget.

— Mange underetasjer i dette området er murt igjen eller brukes som garasjer. Det blir mer liv i bygget i og nabolaget med en forretning i kjelleren, synes han.

Planen er at rivingen skal starte tidlig i mai og at den nye bygningen skal stå ferdig halvannet års tid senere. I mellomtiden får Aasen og de andre i Nygårdsgatens Røkeri en annen hverdag.

— Jeg skal ta igjen litt forsømt ferie. Ellers blir det jo flyttesjau, da.

Utvider driften

Røkeriet investerer millioner for å få plass i de nye lokalene.

— Det er klart at det er en sjanse å ta når man investerer så mye, innrømmer Aasen. Han har likevel stor tro på at butikken skal gå rundt. Aasen og hans kompanjong, Steinar Norevik, planlegger til og med å utvide driften.

— Planen er å starte et serveringssted for fiskemat. Ungdom kan jo ikke lage fisk lenger, mener han.

Røkeriene er truet

Ungdommens manglende interesse for fisk bekymrer fiskeveteranen.

— Det er jo ingen som overtar fiskebutikker lenger, sukker Aasen.

Han setter sin lit til familien for at røkeriet skal overleve. I nye lokaler skal røkeriet også gi et nytt tilbud spesielt rettet mot ungdommen.

— Vi skal ha en egen disk med ferdige fiskeretter. Helst uten bein i. Ungdommen spiser fisk. De kan bare ikke tilberede den, sier fiskerøkeren.

SKAL OPP: 35 moderne leiligheter og et røkeri finner sin plass i dette huset om halvannet år. Illustrasjon: Siv. ark. Eilif Bjørge.