Etter noen ukers betenkningstid har Kjetil Almenning bestemt seg for å ta den krevende jobben som domkantor i Bergen. Han har allerede startet planleggingsarbeidet, men tiltrer ikke formelt før i august.

— Folk forventer fullt trøkk fra dag én, og det skal de få. Jeg liker bedre angrep enn forsvar, sier 29-åringen fra Gloppen.

Almenning er fullstendig klar over at han havner midt oppi en vanskelig personalkonflikt, der den nylig avgåtte domkantoren Magnar Mangersnes (70) har kjempet for å få tilbake jobben.

— Jeg har stor respekt for Mangersnes. Men jeg er jeg og han er han. Frykten for at kvalitetsmusikken vil forsvinne ut av kirken med Mangersnes er ubegrunnet, sier den nye domkantoren.

Fra elev til konkurrent

Almenning møtte Mangersnes for første gang for vel ti år siden. Han gikk da på videregående skole og klassen skulle fremføre «Skapelsen» av Haydn.

  • Jeg husker ham som en lavmælt, men autoritær dirigent. Han fikk frem det beste i oss. Et lite frø ble sådd den gang, mimrer Almenning.

Nå tar han ikke bare over jobben, men tar også opp konkurransen om å lede byens beste kor.

— Jeg ønsker å bygge opp to nye kor. Et mindre kammerkor (med ca. 32 korister) og et større domkor (med 64 medlemmer). Kammerkoret skal ta seg av tidligmusikk og nyere musikk, mens domkoret vil stå for de store romantiske verkene, sier Almenning.

  • Det finnes allerede to kor som Mangersnes har bygget opp, Domkantoriet og Oratoriekoret. Ønsker du å rekruttere derfra?
  • Jeg har ingen planer om å stjele sangere. De får ingen formell innbydelse til sangprøver, men de er hjertelig velkomne, sier Almenning.

- Ingen pling plong-kirke

— Vil det merkes at Bergen får en ny domkantor?

  • De store verkene vil fremdeles bli satt opp. Men i stedet for å fremføre «Messias» hvert år, blir det kanskje hvert sjette år. Man skal gjøre publikum og menigheten til lags, men jeg ønsker også å utfordre dem, sier Almenning og legger til at Domkirken ikke kommer til å bli en pling plong-kirke.

— Målet er å gi tilhørerne noe kjent, men også ukjent. Noe nytt, men også noe gammelt, sier Almenning.

— Blir det ten sing-fri sone?

  • Jeg vil ikke låse døren for noen. Dersom det kommer et ten sing-kor, vil jeg ta imot dem og gi dem råd om hvor de kan fremføre musikken sin. Kvalitet er svært viktig for meg. På sikt håper jeg å kunne etablere et eget ungdomskor.

Kor fremfor orgel

Som domkantor er det forventet at du også skal spille orgel.

  • Menigheten vil nok oppleve at jeg spiller orgel i ny og ne, men det er korene jeg brenner for.

Siden Mariakirken snart skal gjennomgå en langvarig restaurering, vil organist Karsten Askeland overta organistjobben i Domkirken.

— En slik todeling er en fornuftig løsning.

Den unge domkantoren sier han er kommet til Bergen for å bli.

  • Det tror jeg. Jeg skal i alle fall være her så lenge at det jeg har bygget opp kan stå på egne ben. For meg er dette et veivalg i livet.
NY DOMKANTOR: Kjetil Almenning har bare vært i Domkirken to ganger tidligere. Etter sommeren blir dette hans faste arbeidssted. - Det er utrolig god akustikk i denne kirken, sier han.
Paul S. Amundsen