Til sammen 19 passasjerer på hurtigruteskipet Kong Harald er søndag kveld isolert på lugarene sine med oppkast og diaré.

— Moren min sier hun aldri har vært så syk, forteller Inger Johanne Thorud.

Foreldrene på 80 og 83 år ble syke i går kveld. Nå må de bli på lugaren i tre døgn fremover.

— Helt plutselig ble de kjempedårlige, sier Thorud.

Diaré og oppkast

MS Kong Harald har slitt med virusutbrudd helt siden starten av april. Til tross for at skipet er blitt desinfisert tre ganger i løpet av den siste måneden, ser det altså ut til at det på nytt er rammet av et noro-utbrudd. Norovirus gir klassiske omgangssyke-symptomer, som diaré og oppkast.

— 19 personer er blitt syke. 17 av dem tilhører en pensjonistgruppe. Men vi er ikke sikre på diagnosen. Dette kan også være vanlig sjøsyke, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum til bt.no.

— Det tror jeg ikke noe særlig på, for å si det mildt. Det er jo bare tull, mener Inger Johanne Thorud.

— Helt vilt

Thorud er dessuten kritisk til at Hurtigruten fyller skipet med eldre mennesker når de vet at det kan være virus om bord.

— Det er helt vilt. Dette er jo ikke akkurat ungdommer på heisatur. Dette er mennesker som kanskje bruker lang tid på å komme seg, sier hun.

Thorud forteller at passasjerene ble opplyst om virusfaren da de gikk om bord i Bergen på mandag. De ble også fortalt at de ville være trygge, så lenge de tok forholdsregler og vasket hendene.

— Det stemmer at vi ga denne informasjonen, sier Ragnar Norum.

- Men trygge var de ikke?

— Nei, de er dessverre blitt syke. Men vi hadde hatt en god del dager uten sykdom, og hadde håpet å unngå dette.

- Hvorfor blir dere ikke kvitt viruset?

— Det er vanskelig. Dette kommer hver vår. Nå har det vart lenger enn vi er vant til. Men vi klarer å holde det nede. Det er ikke snakk om noe stort utbrudd. Det er 400 mennesker på båten, påpeker Norum.

- Ikke farlig

Kommunikasjonssjefen mener det ikke er dramatisk med såpass mange syke eldre mennesker om bord.

— De aller fleste passasjerene våre er jo eldre mennesker. Og det er ikke snakk om noen farlig sykdom. Vi har sykepleier om bord som ser etter dem. Men jeg har stor forståelse for at det er uheldig å bli isolert på en lugar, sier Norum.

Hurtigruten har vært rammet av en rekke noro-utbrudd i vår. I begynnelsen av april ble flere passasjerer om bord på Kong Harald syke, mens til sammen 28 passasjerer ble rammet om bord på Hurtigruteskipene Midnatsol og Nordkapp i slutten av april.

Kong Harald er søndag kveld på vei nordover fra Vadsø til Kirkenes. Inkludert mannskap er det omtrent 400 personer om bord i skipet.