• Du kan bare ta deg en tur på Torgallmenningen, så ser du at det er svært mange tiggere i Bergen for tiden.

Politiadvokat Arne Fjellstad er sikker i sin sak: Det er lenge siden det har vært så mange tiggere i byen som akkurat nå.

— Jeg registrerte det ved selvsyn i går da jeg passerte Torgallmenningen. Ikke et hjørne var ledig. Alle var opptatt av tiggere. Jeg kan ikke erindre å ha sett så mange aktive tiggere på minst to-tre år, sier han.

Han kan også legge frem et annet bevis på at tiggermarkedet har strammet seg til.

— Det er blitt så trangt nå, at det også sitter en kvinne og tigger rett utenfor kontorvinduet mitt i politihuset, sier han.

- Ti kvinner i en bil

Politivedtektene for Bergen krever at den som skal tigge på lovlig vis melder seg for politiet.

— Etter å ha blitt tilsnakket av vår patrulje, meldte seks rumenske kvinner seg på politikammeret i går, forteller Fjellstad.

- Hva opplyste de?

— De fortalte at de var ti kvinner som var kommet sammen i en stor bil på onsdag. De opplyste at de bodde i bilen og at de var kommet til Bergen for å tigge. Barna er igjen hjemme i Romania, mens de er her på jobb.

Tøffere lenger sør

Fjellstad sier at han kjente igjen ansiktet på hun som opptrådte som sjef for de seks som meldte seg.

— Hun har nok vært her en stund. Vi antar at kvinnene har bekjente i det rumenske miljøet som bor her fast.

Politiadvokaten tror at det store antallet tiggere i Bergen er et uttrykk for at det strammes til lenger sør i Europa.

— Vi opplever at mange som har oppholdt seg illegalt i Spania i mange år nå kommer hit.

— Det sier nok sitt om forholdene de kommer fra, når de finner det bedre å sitte i regn og sludd i kalde Bergen fremover å være hjemme, sier han.

Mindre kriminalitet

Politiets erfaring er at tiggerne ikke lenger er pågående, men er harmløse når de tigger og stort sett sitter rolig uten å være til sjenanse for alminnelig ferdsel.

Fjellstad sier også at meldeplikten politiet innførte 1. januar 2010 har gitt en tydelig bonus i form av redusert kriminalitet blant dem som tigger.

Statistikken viser at hele 22 av de 23 personene som meldte seg for tigging i Bergen i 2010 også var registrert i STRASAK (politiets sentrale straffesaksregister).

I 2011 meldte 26 personer seg for tigging i Bergen. Av disse var ni registrert med forhold i STRASAK.

Frem til juni i fjor hadde syv personer meldt seg for tigging, og av disse var kun en registrert i STRASAK.

Forebyggende

— Tallene viser altså en klar nedgang.

Politiet skal snart gjøre en opptelling for hele 2012.

— De vil nok vise samme tendens. Dette viser at meldeplikten trolig har hatt en kriminalforebyggende effekt. Det var også slik vi håpet at det skulle virke. Skurker og de som har planer om å begå kriminalitet, vil normalt ikke gå til politiet på forhånd, sier politiadvokat Arne Fjellstad.

I FLOKK: Torsdag registrerte seks rumenske kvinner seg på politikammeret. De opplyste at ti kvinner kom sammen i en bil på onsdag, og at de er kommet til Bergen for å tigge. Bildet er fra Torgallmenningen fredag.
RUNE MEYER BERENTSEN