Hordaland politidistrikt melder om en rekke tilfeller av tvilsom pengeinnsamling torsdag ettermiddag.

BT har også fått flere tips fra lesere om episoder både i Bergen sentrum og andre steder.

Fire menn er innbrakt, og holdes uten siktelse etter den såkalte firetimersregelen. Det betyr at de sannsynligvis er ute på gaten igjen i løpet av kvelden.

«Mest sannsynlig bedrageri»

— Dette er mest sannsynlig bedrageri, skriver politiet på Twitter om en hendelse på Torgallmenningen der to menn samlet inn penger. Det skjedde ved 17-tiden.

Om lag en time tidligere prøvde to menn i Strandgaten å få inn penger til døve ved å få folk til å skrive under på skjema.

Alle fire involverte i disse to episodene er anholdt.

— Samtlige er utlendinger, nasjonalitet har jeg ikke oversikt over, sier operasjonsleder Preben Wallestad til BT. Han vil ikke kommentere om de kjenner mennene fra før.

— De sier at de drev med pengeinnsamling til funksjonshemmede og liknende. Vi ser på papirene nå. De er foreløpig ikke siktet for noe, sier Wallestad.

Han har følgende oppfordring til publikum:

— Tigging er tillatt i Norge. Man må gi til hva man vil, men de må kunne legitimere seg.

Minimal informasjon

På Nesttun senter tidligere på dagen forsøkte to menn å få bankopplysninger og underskrifter.

Pengeinnsamlerne skal også ha vært på Åsane senter onsdag.

Det er fem dager siden to utenlandske kvinner utga seg for å være døve på Øyrane Torg i Arna, samtidig som de snakket sammen. De ba om penger til barn i hjemlandet, ifølge politiet.

Denne gangen beskriver en BT-tipser to menn med kort, svart hår i 20-årene.

— Vi opplevde et par unge karer som tilsynelatende ikke verken kunne snakke eller høyre, men som samlet inn navn og kontanter med donorlister som minner om dem tidligere er omtalt. De hadde minimal informasjon og skjemaet hadde bare ymse logoer og en overskrift med formålet, språkføringen var relativt dårlig, forteller en annen.

Stakk av

I slutten av juni skrev BT også om tiggere på Voss. To kvinner viste frem en underskriftskampanje for døvblinde. Da listen var full, visket de ut navn for å få plass til flere. Da en mann prøvde å konfrontere dem, forsvant de i all hast.

— Det dreier seg jo ikke om innsamling til noe som helst. Dette er en skjult form for tigging. Folk må tenke seg godt om før de gir penger, sa operasjonsleder Erik Gjesdal den gang.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post