• Hvordan skal to voksne få ut syv småbarn hvis det blir brann, spør foreldre og ansatte i Kalfarveien barnehage. De mener forslaget til ny barnehageplan i Bergen er uforsvarlig.

KRISTINE HOLMELID HILDE KRISTIN STRAND

Kalfarveien barnehage holder til i et gammelt trehus. På loftet er avdelingen for de små barna, de fra rundt 10 måneder og opp. I dag er det ni barn per tre voksne. Går byrådets forslag til ny barnehageplan gjennom, skal det være to ansatte på syv barn i alderen 0-3 år.

— Jeg fikk vondt i magen da jeg hørte det. Til nå har jeg alltid vært trygg på at ungene mine har det bra i barnehagen. Men hvis dette går gjennom vil jeg miste den tryggheten, sier Hilde Matre, mor til Ingun (2) og Sunniva (4).

- En rasering

Ifølge styrer Ann Paulsen bruker de ansatte rundt et minutt og 10 sekunder på å få de 52 barna ut av huset.

— Brannvesenet har sagt at grensen er to minutter. Men hvordan skal syv barn hjelpes ned trappene og ut av bare to voksne? Vi kan bære to hver og få en til å klamre seg rundt halsen på oss, men hva med den siste, spør Paulsen, som sier at forslaget har skapt stor bekymring blant både ansatte og foreldre.

Flere av barnehagene i Bergen er eldre bygg som ikke er bygget for barnehageformål.

— Dette forslaget kan føre til den største raseringen av barnehagene i Bergen, sier Paulsen.

Hun mener det er uforsvarlig at færre voksne skal ha ansvar for flere barn.

— Det gjelder det pedagogiske tilbudet, men for oss gjelder det også sikkerheten. To timer hver morgen og to timer hver ettermiddag vil det bare være en ansatt på syv barn. Det går bare ikke, sier styreren.

- Har et problem

Det er Bergen kommune som eier som har det overordnete ansvar for sprinkleranlegg, brannalarmer og annen brannsikring. Men virksomhetsleder, som her er styrer, skal foreta risikovurderingen.

— Det er styrer som skal lage rutiner og instrukser og bemanne ut fra risikovurderingen, sier Anders Leonhard Blakseth, konstituert avdelingsleder ved forebyggende avdeling, Bergen brannvesen.

— Styreren sier at situasjonen er uforsvarlig hvis det skal være to ansatte per syv barn.

— Da har hun et problem. Da må noe enten gjøres med bemanningen eller med bygget, sier Blakseth.

- Forsvarlig og godkjent

— Andre steder i landet, for eksempel i Trondheim, har de barnehagestrukturer med færre voksne og flere barn. Da må vi kunne fikse det i Bergen også, sier byråd for oppvekst, Hans-Carl Tveit.

— Men det blir færre voksne som kan hjelpe barna ut i tilfelle brann?

— Opplegget er både forsvarlig og godkjent. Endringene skal heller ikke skje over natten. Vi skal både bygge på og bygge om, og kommer til å se på rømningsveier, sier Tveit.

Byråden sier han skjønner bekymringene.

— Sannsynligvis kommer de av at all informasjon ikke er kjent. Vi gjør ikke endringene for å gjøre hverdagen vanskelig, men for å få bedre ressursutnyttelse, sier Hans-Carl Tveit.