— Jeg er sikker på at de som ikke går og hører Clinton, vil angre, sa ordfører Herman Friele til BA torsdag.

Anledningen var en konkurranse der BA skal dele ut 20 gratisbilletter til foredraget med USAs tidligere president Bill Clinton i Grieghallen 22. mai.

— Det var BA som kontaktet meg. Arrangørene ønsket å lage litt blest rundt foredraget, og da syntes jeg det var riktig å stille opp. Mange har jo trodd at jeg nå var negativ til Clinton-besøket, men det stemmer ikke, sier Friele.

Det er arrangøren Terje Marcussen i Tema Foredrag som gir bort billettene. Sammen med andre sponsorer har Friele personlig garantert for 600.000 kroner i tilfelle underskudd, noe han sier at han står ved. Samtidig har kommunen kjøpt billetter for 150.000 kroner, som de deler ut til skoleungdom og politikere.

- Grenser mot korrupsjon

— Dette oppslaget i BA er jo helt hinsides. Friele viser på nytt at han ikke klarer å skille mellom seg selv som privatperson og sin rolle i kommunen, sier Stine Akre (bildet), gruppeleder i RV.

Partiet har tidligere skrevet brev til byrådet der de ber om å få vite hvilke politiske vedtak som ligger bak billettkjøpet.

— Det eneste svaret jeg har fått, er en invitasjon til foredraget. Den takket jeg nei til, sier hun.

Akre peker på at kommunens billettkjøp og ordførerens pr-virksomhet kan bidra til at privatpersonen Friele slipper å punge ut underskuddsgarantien.

— Slik sett grenser det mot korrupsjon. Vi får håpe at fremtidige ordførere viser større evne til å skille mellom egen og kommunens økonomi, sier Akre.

Friele sukker oppgitt over kritikken fra RV, og avviser at han gjør dette av personlig interesse. Han mener fortsatt at foredraget er viktig for byen.

— Jeg kan ikke forholde meg til hva RV mener hele tiden. Jeg gjør ting på min måte, så får de gjøre det på sin hvis de noen gang får ordfører, sier han.

Mange ledige billetter

Jan Christian Thommesen i Nor PR forteller at ideen til konkurransen kom fra Terje Marcussen.

— Han har forsonet seg med Friele, og både vi og BA syntes dette var en god idé, sier Thommesen.

Arrangørene har hyrt inn PR-byrået for å skape blest om foredraget og selge flere billetter. Grieghallen er nemlig langt fra utsolgt til foredraget.

Terje Marcussen sier at det så langt er solgt rundt 700 billetter. Det betyr i så fall 200 solgte de siste to månedene. Den planlagte kapasiteten er på 2000, med andre ord er det langt igjen til fullt hus. Prisene ligger på mellom 1990 og 2990 kroner.

— Det er alltid slik at salget tar seg opp de siste ukene før et arrangement. Vi håper det skal skje i Bergen også, sier Marcussen.

Hver tredje gir blaffen

Nor PR har fått gjennomført en meningsmåling om hva bergenserne synes om Clinton-besøket. Den viser at mer enn hver tredje bergenser (37,3 prosent) synes besøket er «uviktig» eller «helt uviktig» for byen.

31,6 prosent omtaler foredraget som middels viktig, mens 24,9 prosent mener det er «viktig» eller «svært viktig». 6,2 prosent vet ikke hva de mener om saken.

GOD CLINTON-PR: Ordfører Herman Friele stilte opp foran det amerikanske flagget sammen med de andre jurymedlemmene Kari Amble og Ingeborg Rydsaa, for anledningen iført cowboyhatter.