TORSTEIN STANGENES

Sjøen ligger blikkstille. Det er ingen andre båter på fjorden i det vi legger ut fra Askvik i Os. Vi venter på motorbrølet i det skipper Johan Skeie nesten trykker gassen i bunn, men den eneste lyden fra motoren er en jevn dur i det båten skyter fart.

Skipperen er stolt. Det er første gang han kjører båten som selskapet han er medeier i har begynt å importere fra Tyrkia. De andre eierne i selskapet Os Sport er hans to sønner Jan Frode og Tor Andre.

Båten, en Dynamic 570 Open, er som navnet antyder en åpen skjærgårdsjeep på 19 fot. Prisen for båten med en 90 hesters motor er 200.000 kroner. Fortsatt vil selskapet gjøre noen innvendige justeringer før ledelsen er helt fornøyd med båten fra Istanbul, men de har likevel begynt å selge den.

— Rimelig produksjon

I fjor begynte selskapet å importere en liknende båt, men med en enkel kabin med soveplass til to. Selskapet har også en 14 fots jolle til salgs, og kan også bestille en drøye syv meter lang daycruiser.

Os Sport solgte 20 båter i fjor. I år er målet å selge minst 35 båter, i tillegg til å importere dobbelt så mange til andre båtforhandlere.

Os Sport eier fire MX Sport-butikker i Bergens-området.

— Hva er fordelen med å kjøpe båt hos dere?

— Vi lever av å selge sportsutstyr, og derfor tar vi mindre avanse på båtene våre. Og båtene produseres rimelig i Tyrkia. Det gjør at du får mye båt for pengene. I tillegg er båtene lettere siden de er håndlaminert istedenfor sprøytestøpt, sier salgssjef Peter Moesgård.

Han forteller at selskapet allerede har begynt å tjene penger på salget, men at det foreløpig har vært begrenset.

— Det er først nå det begynner å bli gøy, sier han.

Askeladden frykter intet

Selv om Os Sport importerer båter i Askeladden-størrelse, mener både de og Askeladden at de ikke en konkurrenter, på grunn prisforskjellene.

— Jeg tror det er plass til begge. De som velger deres produkter, ville ikke valgt våre uansett, sier daglig leder i Askeladden Henrik J. Askvik.

Han mener Askeladdens konkurransefortrinn er kvalitet, sikkerhet, skandinavisk design og et bedre annenhåndsmarked.

I tillegg har Askeladden laget en helt ny type båt, Z7. Det mest spesielle med den er at den har en kalesje som enkelt kan slås opp og ned på sekunder. Båten sammenliknes derfor med en kabriolet.

Prisen for den 6,95 meter lange båten med en 200 hesters dieselmotor er fra 635.000 kroner og oppover.

Både Os Sport og Askeladden tror de siste års trend med skjærgårdsjeeper vil fortsette, men at flere vil ønske en skjærgårdsjeep som nærmer seg en daycruiser, altså en skjærgårdsjeep med kabin.