• Disse trailerne, altså.

Det har snødd mye mange steder i Hordaland natt til onsdag. Temperaturen i Bergen ligger like under null grader. Snøen, isen og slapset gjør veiene glatte, og vi får nullføre.

Vogntog kjørt fast

Politiet melder om flere biler som har sklidd av veien, men ingen personer skal være skadet.

Her er værmeldingen.

Et utenlandsk vogntog kjørte seg fast på Vallaheiane. Vogntoget hadde ikke kjettinger, og skapte mye krøll ved 10.40-tiden.

Det var trangt, men mulig å komme forbi. Ved 12-tiden melder Vetrafikksentralen at trafikken har løst seg opp.

— Det er jo helt håpløst. Hver eneste gang det kommer snø skaper vogntog køer og problemer på Vallaheiane. De stopper i siste kneiken ved avkjørselen til Kirkebirkeland, rett før de kommer opp fra bysiden. De burde vært bøtelagt skikkelig, sa Camilla Hansen, en av dem som havnet i køen.

Pålegg om kjettinger

På E 39 ved Halhjem oppsto det også problemer i formiddag.

— Flere lastebiler sliter med å komme seg opp bakken fra fergen. Vi har sendt en patrulje dit nå, sa operasjonsleder Janne Steimler Sætre i Hordaland politidistrikt klokken 10.20.

Klokken 10.50 meldte politiet at en del biler har fått pålegg om å legge på kjettinger ved Halhjem. Brøytebil er på plassen.

Også sørover på E 39 har det vært problemer. Klokken 10.10 ble det meldt om seks trailere som sto fast på broen over til Bokn.

Utenlandske trailere sperrer og sliter

Klokken 09.56 ble det meldt at flere biler og en trailer hadde kjørt i grøften på Bømlo. Ulykkene skjedde på riksvei 524 mellom Folderøyhamn og Gassasund.

Politiet dirigerte trafikken på stedet. Det er ikke meldt om personskader.

OVE OLDERKJÆR

Klokken 10.58 , meldte politiet om ny trailer i grøften. Hengeren skled av veien like sør for Folderøyhamn, og den kom seg ikke opp uten hjelp.

Klokken 12.40 var det full stans i trafikken på riksvei 542 på Bømlo.

En bergingsbil prøvde å få bort en trailer som sperret veien helt. Veien er stengt og det vil den være en stund fremover.

Politiet sier veien er veldig glatt og at utenlandske trailersjåfører sliter med å få lagt på kjetting.

To biler ut av veien på Sotra

— På Sotra har vi fått melding om to trafikkuhell på glatten. En buss skled av veien mellom Bjorøy skole og Ørnedalen litt over klokken syv i morges. Bussen var fjernet fra veien litt før klokken åtte. Trafikken glir som normalt, sa operasjonsleder Sætre onsdag formiddag.

Ved Ågotnes kjørte også en bil ut av veien. Politiet ble varslet klokken 06.45.

— Alle biler ute

— Det har snødd en god del. Vi har alle mannskaper og biler ute nå. Fra Fana og Åsane er det kommet inn meldinger omspesielt glatte veier, sia vaktoperatør Randi Stohlberg i Statens vegvesen mandag morgen.

Saltingen av norske veier er doblet på ti år. Nullføre gir økt bruk av kjemikalier på veier og flyplasser.

— Det er svært glatt på veiene. Selv holdt jeg på å bli torpedert av møtende biler to ganger på min ferd fra Os til Fana i morges. Vi har hatt tre politipatruljer ute på veiene i Fana i morgentimene. En på Vallaheiane, en på Fanafjellet og en i Hamrevegen. Ingen uhell eller ulykker er meldt til oss så langt, sa politioverbetjent Harald Lekven ved Bergen Sør politistasjon klokken 08.45.

Klokken ti meldte Statens vegvesen at trafikken gled greit i hele Bergen. Men så begynte det å rote seg til på E39 mellom Bergen og Halhjem.

— Vi har fått noen meldinger problemer på veiene fra Kvinnherad og sørover. Der snør det tett, men det er ikke meldt om noen ulykker, sier vaktoperatør Hanne Norheim.

TRENGTE HJELP: Da trailersjåføren ikke klarte å feste kjettingene skikkelig, måtte Falck trå til.
Rune Berentsen