TRUDE HAUG

— Inngang B, sa Marit Stensaker Nilsen i telefonen.

— Døren står åpen, bare kom inn.

Ærverdige Ny-Krohnborg i Solheimsviken, en gang byens største skole, har hatt frokost for elevene i tretten år. De er den eneste skolen i byen som gir dette tilbudet til elevene, tror Marit, som er skoleassistent og har arbeidet med frokosten i nesten ti år.

Spiser i ro og fred

Og det er tydelig at dette er innarbeidet praksis hos elevene. Klokken nærmer seg åtte og her sitter de allerede og spiser. Maten er satt frem på et stort bord, og elevene går selv og henter seg fat, kopper og bestikk. De spiser i ro og fred, akkurat det de selv vil. Fårepølse, hvitost, leverpostei og jordbærsyltetøy står på bordet. Og så går det masse japansk ris og melk, det er desserten, ser det ut for.

— Før hadde vi mye grovt brød. Nå har vi måttet gå over til lysere brød for å få elevene til å spise. Men det serveres ikke noe lysere enn langebrød her, sier Marit. Og så har vi lyst og mørkt knekkebrød.

Det var rektor Berit Strand Karlsen som tok initiativet til frokosten.

— Vi oppdaget at der var en del barn som ikke spiste og var utagerende, forteller Marit.

— Og det var tydelig at det hadde god effekt på elevene.

Ikke Nugatti

— Vi får ikke Nugatti, sier Maria (6) og ler. Det er visst helt ok, ser det ut til. Saima (8) synes det er litt tidlig å stå opp, men hun har kort vei siden hun bor i Bøhmergaten.

— Det henger fin pynt i vinduene, og i kroken sitter SFO-erne og bygger hus. De skal ikke spise, de hører til her i SFO-avdelingen hvor frokosten blir servert. Det ser ut til å fungere helt fint.

— Det heter klicks, forklarer en av guttene, og det skal bli en Pokémon-borg.

Måtte teste det ut

— Vi har hatt over tretti stykker på frokost her, forteller Marit, men nå er vi ikke så mange. Det koster 185 kroner pr. måned med både frokost og matpakke, uten matpakke koster det 135 kroner. Elevene kan også ta med seg matpakke og spise den her, forteller hun. Det er barnetrinnet som kan spise frokost på skolen.

— Hvorfor spiser du frokost her da, spør vi Isak, (9) en gutt som er i ferd med å ordne seg en skål med japansk ris og godt med jordbærsyltetøy på toppen.

— Jeg hadde aldri prøvd det før, og måtte teste det ut, svarer Isak.

Stabil gjeng

SFO-assistent Tove Tobias har hjulpet til i tolv år med frokosten på skolen.

— Vi er en veldig stabil gjeng med assistenter som har vært her i mange år alle sammen, sier hun. Det er veldig hyggelig her, og jeg tror elevene liker seg, legger hun til.

Det gjør nok Mya også, og bamsen Lille venn. Han har vært med hjem til Mya i natt. Lille venn får være med en natt, men så blir han med en ny elev hjem.

Når klokken er halv ni er det plutselig helt blåst i rommet. Marit har smurt tretten matpakker, og alle er forduftet. Michelle (9) kommer inn med en liten frosk til oss. Hun har brettet den selv, og den hopper når en trykker på den. En liten frokostfrosk, kanskje?