• Nå må vi bare forminske alle medlemmene våre, ler prosjektleder i Aleneforeldreforeningen, Helene Aastveit. Pepperkakebyens foreløpig største bidrag er deres plan B mens de venter på et ordentlig hus de kan flytte inn i.

Skrivepulter, dokumentmapper og skarpkvessede blyanter er vekk. Ingen printere som durer, ingen telefoner som må tas, ingen kunder som venter på sin rådgivningssamtale. Banken som vanligvis driftes i DNBs lokaler er søkk vekk.

Nå er duften av kontor er byttet ut med den av melis, klementiner og nystekt pepperkakedeig.

Julemusikken i bakgrunnen gjør det enkelt å komme i riktig stemning, selv om kalenderen ennå er et stykke unna desember. Mylderet av små og store pepperkakehuspyntere ser plutselig mot gjengen som kommer inn døren.

De to damene med en stor pappeske mellom seg befinner seg plutselig i oppmerksomhetens sentrum.

Pynter 500 hus på én dag

— Snart fremme nå, vær forsiktig, sier Helene Aastveit til Hege Reiertsen.

Et av bordene ryddes, og pappesken plasseres forsiktig ned.

Det ville være synd om Aleneforeldreforeningens midlertige «hjem» ble ødelagt før det kom på plass i Pepperkakebyen.

Dørene til arrangementet har vært åpne i en snau time, men allerede er det mange som har funnet seg til rette. 500 ferdiglagde pepperkakehus skal pyntes, og det later til at man allerede er godt på vei.

Selv om julestemningen oser i lokalene, er det et snev av alvor i dette for de to pappeskebærerne. Rundt de mange pyntebordene sitter det flere familier som har tatt med seg barna sine for litt førjulshygge. Medlemmene i Aleneforeldreforeningen ønsker å bedre vilkårene for dem som står alene ved barna sine.

1500 HUS: Pepperkakebyen består vanligvis av omtrent 1000 hus. I år tipper Pepperkakeby-sjef Steinar Kristoffersen at tallet vil bli nærmere 1500. De 500 første ble pyntet under gårsdagens pyntefest i DNBs banklokaler.
Odd Mehus

Vil kopiere Oslo

Nylig var foreningen i møte med kommunen, der de la frem planer for et eget hus som de kan bruke til overnatting og barnevakt. I forrige uke ble søknaden sendt, og prosjektleder Helene Aastveit håper den blir behandlet før nyttår. Kommer pengene, er de klare til å sette i gang i eget hus.

— Oslo kommune har hatt et slikt tilbud i 16 år. Vi vil gjøre mye av det samme med vårt prosjekt, men også ta det noen steg videre. For eksempel vil vi modernisere bookingsystemet, som vil kunne redusere driftsutgiftene, sier hun.

Eli Kristin Bækken har vært medlem i Aleneforeldreforeningen i tre år. Sammen med sønnen Kasper har hun deltatt på mange aktiviteter i foreningens regi.

— Behovet for et slikt tilbud i Bergen er stort, det vet jeg fordi jeg kjenner mange i miljøet. Ferieturene som foreningen arrangerer har Kasper og jeg hatt stor glede av, sier hun.

Aleneforeldreforeningens hus er det foreløpig største enkeltbidraget til Pepperkakebyen. Selv om det finnes et strengt regelverk for hvor store bidragene kan være, var aldri pepperkakearkitekt Kjersti Hjelmeland Brakstad i tvil om at regelen kunne brytes.

- Bare å bake til oss

— Spesielt når det dreier seg om en sak som dette. De får frem budskapet sitt, og huset er jo i tillegg veldig flott, sier hun.

JULESTEMNING: Fire år gamle Ane Abelite Holm hjalp til å pynte aleneforeldrenes Pepperkakehus. - Det ser ut som et hus som smaker godt, sier hun.

Pepperkakeby-sjef Steinar Kristoffersen blir lattermild når han forteller om «søknadsprosessen».

— Vi må holde størrelsene på husene nede for å få plass til alle. Foreningen ga beskjed i god tid, og sendte en søknad til oss. Etter nøye vurdering besluttet vi å innvilge den, flirer han.

Pepperkakebyen tar i mot bidrag frem til søndag 18. november.

— Vi står her hver dag mellom 8.00 og 20.00. Det er bare å bake til oss, sier Kristoffersen.