For selv om megleren er den dyreste ifølge BTs pristest, sier styreleder og storeier Erlend Innset i Notar i Hordaland at det ikke er vanskelig å kapre kunder.

— Vi er dyrere, men mener også vi oppnår en bedre pris på boligen. Det er ikke meglerprovisjonen som er viktig, men hva selgeren blir sittende igjen med, sier han.

Innset forteller at kundene gjerne spør om pris før de bestemmer seg for megler. Men, sier han, pris er ikke hva de er mest opptatt av.

— De spør om markedsføring, og så er det viktig at kundene liker megleren. Mitt inntrykk er at mange shopper rundt etter meglere.

- Konkurrerer ikke på pris

Notar i Bergen hadde i fjor et overskudd før skatt på over 17 millioner kroner. Meglerne hadde millioninntekter, og lederne kan vente seg gode bonuser.

— Hva tror du vil skje med prisnivået dersom nye aktører etablerer seg i Bergen?

— Jeg tror ikke det vil påvirke prisene. I perioder vil man kanskje se en priskrig, men på lang sikt må nivået ligge der det ligger for at selskapene skal drive lønnsomt.

Også de andre meglerforetakene sier provisjonen ikke er det viktigste når man skal velge megler.

— Det er ikke nødvendigvis prisen det konkurreres på. Mye går på relasjonen mellom megler og oppdragsgiver, og det konseptet som tilbys. Dette gjelder for eksempel markedsføringen, administrerende direktør sier Rune Hansen i Eiendomsmegler Vest.

Jan-Erik Larsen i Aktiv Eiendomsmegling synes ikke prisforskjellen på flere titusener mellom meglerne er mye.

— Forskjellen tilsvarer bare ett eller to bud ekstra. Pengene du bruker på megleren er en investering, det er regnestykket til slutt som er interessant, sier han.

- Undersøk flere

Asbjørn Myrstøl i Garanti Eiendomsmegling sier markedet er «behagelig» i Bergen, men venter tøffere tider når flere aktører etablerer seg.

Direktør Finn Tveter i bransjeforeningen støtter meglerne i at pris ikke er det viktigste.

— Finner du den som vil betale mer for huset ditt, betyr noen tusen ekstra til megleren svært lite.

Tveter har denne sjekklisten for meglerjakt:

n Snakk med folk som har solgt tilsvarende eiendommer og sjekk deres erfaringer.

n Undersøk hos flere meglere. Spør hva de vil gjøre og velg den du tror vil gjøre mest for deg.

— Meglerens kontaktnett og entusiasme er viktig. Alle er flinke og klarer å selge. Men en god megler legger planer fra starten av. Og når du har spurt megleren hva han vil gjøre for deg, kan du måle ham opp mot det senere.