For å dokumentere norskkunnskaper på et høyt nivå i Norge må personer med andre morsmål enn norsk i dag ta den såkalte Bergenstesten.

I dag forteller Bergens Tidende om Arvind Thattai fra India, som til daglig underviser i rettsvitenskap ved et Universitet i England, men som nå ønsker å bosette seg i Norge med sin norske kone.

Thattai har lært nynorsk, men får ikke ta den påkrevde norsktesten på målformen.

— Vi har rett og slett ikke ressurser til å utvikle testen for dem som ønsker å avlegge den på nynorsk, sier seksjonsleder for Norsk Språktest ved UiB, Berit Halvorsen.

Bergenstesten har siden starten, på slutten av 1980-tallet, vært administrert av UiB.

Språkundervisning avgjør

Halvorsen understreker at det ikke er noen automatikk i at den mest krevende norsktesten i landet tilbys på nynorsk, selv om norsktestene på nivåene under er tilgjengelige på begge målformene.

— Vår test har ingen direkte støtte fra bevilgende myndigheter, vi er underlagt Universitetet og er dermed avhengig av bevilgninger fra dem, sier hun.

I tillegg til finansieringen fra Nordisk institutt, er det en egenandel for å ta testen på 1200 kroner for den skriftlige delen, og 850 kroner for den muntlige.

— Problemstillingen om å tilby testen på nynorsk er oppe med jevne mellomrom, og det er ikke motvilje hos oss mot å tilby den på begge målformer, men det koster penger, understreker Halvorsen.

Dekan ved Det historisk-filosofiske fakultet ved UiB, Gunnstein Akselberg, er imidlertid ikke enig i at det bare økonomiske faktorer som spiller inn.

— All språkundervisning for utlendinger på lavere nivå er i dag på bokmål, dermed er det ikke rart at denne testen tilbys på bokmål.

-Nynorsk er lettere

Akselberg påpeker samtidig at HF fakultetet vil gjøre sitt for å få endret dette.

Direktør av Språkrådet, Sylfest Lomheim er ikke imponert over svarene til UiB.

— Det burde ikke være tvil om at Bergenstesten bør tilbys både på nynorsk og bokmål, sier han

Han mener at argumentet om at undervisningen uansett går på bokmål, er dårlig.

— Dette er en ond sirkel som fører til at ingenting endres. Det hele er basert på en feiloppfattelse om at bokmål er lettere å lære enn nynorsk. Dette er tøvete, sannheten er at nynorsk ofte kan være lettere å lære enn bokmål, påpeker Lomheim.

INGEN TVIL: Det burde ikke være tvil om at Bergenstesten bør tilbys både på nynorsk og bokmål, sier direktør av Språkrådet, Sylfest Lomheim. Arkivfoto: Eirik Brekke
EIRIK BREKKE