Det kommer frem av tilbakemeldinger registrert via den globale overnattingsorganisasjonen Hostelling International.

Der er 1800 vandrerhjem fra verden over registrert, og gjester vurderer fortløpende besøket sitt ut ifra faktorer som vennlighet, komfort, renhold, sikkerhet, effektivitet og beliggenhet.

Tall fra 1. januar til 31. juli i år plasserer Flåm Vandrerhjem på en imponerende 8. plass.

— Beliggenhet viktig

  • Det er kjempeflott, og det setter vi stor pris på. At gjestene sier det er bra, er den beste reklamen man kan ha, sier Marte Tørud Håland ved Flåm Vandrerhjem.

Siden 90-tallet har vandrerhjemmet ligget idyllisk til ved enden av Sognefjorden og Flåmsbanen. I fjor bygget familiebedriften et nytt hjem rett ved. Tørud Håland tror det er viktige faktorer til at Flåm scorer godt blant gjestene.

— Beliggenheten er nok viktig, og så er det er et helt nytt vandrerhjem, hvor vi har lagt stor vekt på at fellesarealene. Særlig kjøkkenet, er trivlig og lyst, med god plass og godt utstyr, sier hun.

Turister fra hele verden

Tørud Håland anslår at omtrent 80 prosent av gjestene på hjemmet er utlendinger.

— De kommer fra hele verden, fra Asia til Latin-Amerika, sier hun.

Flåm er blant de vandrerhjemmene som har fått flest tilbakemeldinger via Hostelling International.

— Folk har jo en tendens til å gi tilbakemelding når de er veldig fornøyd eller veldig misfornøyd, så de har nok likt seg her. Vi legger mye arbeid i å holde det rent og fint både utvendig og innvendig, og det tror jeg folk legger merke til, sier Tørud Håland.

- Ikke overraskende

Balestrand Vandrerhjem kommer på plass nummer 19. på listen.

— Dette er utrolig hyggelig, men det er ikke overraskende da det er to veldig gode produkter, sier daglig leder for Norske Vandrerhjem Region Vest, Egil Drange.

— Begge hjemmene holder meget god standard, har en ypperlig beliggenhet og vertskap og ansatte som gjør en fremragende jobb.

Nordmenn er hyggelige

Gjestene gir hjemmene en karakter mellom 1 og 5.

— Generelt får vandrerhjemmene i Norge, og Vestlandet spesielt, meget gode tilbakemeldinger fra brukerne, sier Drange.

— Norske vandrerhjem scorer spesielt høyt på vennlighet, de oppfatter oss som veldig hyggelige. Det kan nok virke overraskende, vi er jo ikke det mest sprudlende folkeslaget i verden.

- Uvurderlig betydning

Drange mener at å bli rangert i topp er svært viktig for organisasjonen.

— Dette er noe som blir lagt merke til blant de som vurderer Norge som reisemål. I en tid hvor reiselivet i Norge sliter på det internasjonale markedet, er dette av uvurderlig betydning, sier han.

Årlig har vandrerhjemmene i Hostelling International rundt 37 millioner overnattingsdøgn.

Det beste vandrerhjemmet i verden finner du i Bangkok.

Er du den glade vandrer? Eller har du dårlige erfaringer? Si din mening!