— Se, dette er babykaninen min. Jeg har en til, den er blå.

Aurora er imponerende flink til å snakke. Men så har toåringen også mange å snakke med. Hun er vant med å bli tatt med over alt. Og i går ettermiddag var stuen full av mammas venninner. Tenårings-«tanter» som pusler og leker med sjarmtrollet.

— Jeg har ingen andre venner med barn, men jeg registrerer at stadig flere på min alder og litt yngre har stor mage. Vet ikke hva det skyldes. Tror slike ting går litt i bølger. Kanskje unge jenter ser at det er mulig å ta seg av et barn selv om man er tenåring, og at de derfor velger å beholde det, sier Anne Engesæter Røen.

Mindre urbanisert

At Norge har så mange flere tenåringsmødre enn andre nordiske land, kommer frem i en sammenlikning mellom de 28 rikeste landene i verden i den nye OECD-rapporten «Society at a Glance». Sammenlikningen er basert på tall fra 1998. Mens det her i landet var 12,4 fødsler per tusen tenåringsjente i 1998, var antallet 6,5 i Sverige samme år. Forklaringen kan være at vi er mindre urbanisert her til lands enn i Sverige, skriver Dagsavisen.

— Det er i de minst urbaniserte fylkene man finner de fleste tenåringsmødrene. Nord-Trøndelag, Finnmark og Møre og Romsdal har flest tenåringsmødre, mens Oslo og Akershus ligger i den andre enden av skalaen, sier forsker Trude Lappegård ved Statistisk sentralbyrå.

Forskeren understreker at Norge har en lav andel tenåringsmødre sammenliknet med resten av den vestlige verden. USA topper statistikken med 52,1 fødsler per tusen tenåringsjente i 1998. I Storbritannia er fødselsraten 30,8.

— Både i Storbritannia og i USA snakker man om at dette fenomenet er klasserelatert. I Norge kan vi ikke si det samme, påpeker Lappegård, og legger til at fødselsraten blant norske tenåringsjenter sank til 11 per tusen i 2001.

Stort nettverk

Anne Engesæter Røen var 16 ½ da hun ble mor. Det var naturlig nok en stor omveltning i livet, og til tider har det vært tøft. Men takket være sine foreldre har Anne fått fortsette å være ung. Dessuten har Aurora spreke oldeforeldre i 67-årsalderen!

— Jeg hadde ikke greid dette uten hjelp fra familie og venner. Og fleksible ordninger på skolen, forteller Anne som var russ i fjor, med datteren i spesialsydd minirussedress. Fra høsten regner hun med å begynne å studere. Da flytter hun fra sine foreldre og skal klare seg på egen hånd med Aurora.

— Merker at jeg er mer opptatt av å få meg en utdannelse kjappere enn hva mine venninner er.

UNG MOR: Anne Engesæter Røen var 16 1/2 da hun fikk Aurora.- Det har gått bra takket være stort nettverk av venner og familie, sier Anne. FOTO: ØRJAN DEISZ