Det viser en verdensomspennende undersøkelse foretatt av den humanitære organisasjonen Save the Children. Forholdene i 146 land er undersøkt. Åtte av de ti beste landene ligger i Europa. Øverst troner Sverige med Norge som en god nummer to.

Mari-Janne Boonstra og Kristin Kjos, som vi treffer på bytur med smårollingene Lars (7 måneder) og Tora Sigrid (8 måneder), er slett ikke overrasket over resultatene. Mari-Janne er nederlender, men har bodd i Bergen i fire år og har fått to barn her.

— Jeg stortrives og kan bekrefte at dette er et topp land å være mor i. Norge er desidert best på fødselspermisjon og på mulighetene til å være hjemme fra jobben med sykt barn. Der slår de for eksempel Nederland ned i støvlene, sier hun.

Mer pappaperm

Kristin Kjos er enig.

  • Norske mødre har det egentlig så bra at det ikke er mulig å klage over noe. Hvis jeg skulle ønske meg noe mer, måtte det være at forholdene ble lagt bedre til rette for delt fødselspermisjon, det vil si en ordning med lengre obligatorisk pappapermisjon, sier hun.

Det er niende gang Save the Children-organisasjonen offentliggjør en slik rankingliste. Det som måles er:

  • Risiko for død i forbindelse med svangerskap og fødsel samt kvalifisert personale ved fødsel.
  • Offentlige støtteordninger i tilknytning til fødsler.
  • Andel kvinner som bruker prevensjon.
  • Forventet levealder for kvinner.
  • Inntekt og antall år med skolegang.
  • Dødsrate for barn under fem år samt prosentandel av barn med alvorlig eller moderat undervekt.
  • Antall barn som går på skole.
  • Tilgang til rent vann.Hvert år har de nordiske landene ligget helt på toppen av listene, mens landene rundt Sahara i Afrika har oppnådd bunnplassering. USA ligger som nummer 27 på listen. Landet har dumpet ned en plass fra forrige rapportering.

56 års forskjell i levetid

Forskjellene fra topp til bunn er enorme. I Angola, Niger og Sierra Leone vil ett av fire barn dø før det har feiret sin femårsdag. I Sverige er det bare ett av 333 barn som dør før det har fylt fem år.

I de ti landene som ligger nederst på listen, må hver eneste kvinne være forberedt på å oppleve at minst ett av barna hennes dør. I alle disse landene vil ett av tre barn lide av alvorlig eller moderat underernæring.

En av åtte kvinner vil dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel i Afghanistan. Det samme vil bare skje med en av 47.000 kvinner i for eksempel Irland.

En jente født i Swaziland vil trolig ikke leve til sin 30-årsdag. En jente som er født i Japan kan regne med å leve til hun er 86.

Har norske mødre det så bra? Diskutér her!

BRA LIV: Kristin Kjos med datteren Tor Sigrid (8 måneder) og Mari-Janne Boonstra med sønnen Lars (7 måneder) kan skrive under på at det er fint å være mor i Norge.
Nielsen, Rune