Riksrevisjonen gransker to forhold rundt Norsk Tipping.

Det ene gjelder nære relasjoner mellom personer i Norsk Tipping-ledelsen og ledelsen i Essnet AB, leverandør av spillterminaler og kommisjonærterminaler, skriver Aftenposten.no.

— Norsk Tipping tar saken svært alvorlig, og ønsker å komme til bunns i den. Dette er en svært uheldig sak både for de involverte og for selskapet. Norsk Tipping vil umiddelbart sette i gang en uavhengig granskning utover den dokumentasjonsinnhenting som til nå er gjort, forteller styret på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Viseadministrerende direktør Tollef Imsdalen går av umiddelbart etter 25 år i selskapet, selv om det ikke reises kritikk rundt hans navn eller stilling, ifølge Aftenposten.no .

Riksrevisjonen gransker også pengetransaksjoner mellom personer på leverandørsiden og nåværende ansatte i Norsk Tipping.

- Ukultur

Forhold nummer to som granskes gjelder Future Center Norway Intellectual Capital og Innovation Studies Norway. Det stilles spørsmål ved pengestrøm og tidligere administrerende direktør Reidar Nordbys rolle i tilknytning til disse selskapene.

— Det kan stilles spørsmål ved om det kan ha eksistert en ukultur i det øverste sjiktet av selskapet. Det gjelder å holde leverandører på armlengdes avstand. Det kan ha vært blant annet mangelfull internkontroll og svak åpenhetskultur, sier administrerende direktør Torbjørn Almlid.

Rent kjøtt

  • Vi har vært kjent med at Riksrevisjonen gransket noen andre forhold enn de vi kjente til tidligere, og har jobbet med dette siden lille julaften. Jeg har vært opptatt av å komme til bunns, skjære ned til rent kjøtt, for å bruke et uttrykk jeg kjenner godt, sier styreleder i Norsk Tipping, Lars Sponheim.

Blant annet stopper noen pengestrømmer på klientkontoer i Sveits, dermed er det vanskelig arbeid, sier Sponheim.

Norsk Tipping stiller også spørsmål ved flere andre forhold til Essnet og det australske selskapet Tattersall's.

VG meldte tirsdag at Norsk Tippings tidligere sjef Reidar Nordby jr. granskes av Riksrevisjonen etter at kontrakter for 1 milliard kroner gikk til et selskap som ledes av en nær venn av ham.

Utfallet av den hemmelige granskingen skal ifølge VG ha vært så alvorlig at riksrevisor Jørgen Kosmo i desember anmodet Stortinget om å utsette en høring om Norsk Tipping i kontrollkomiteen som var planlagt nå i januar.

Norsk Tipping har fått frist til tirsdag med å svare på en lang rekke spørsmål fra kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) om Nordbys embetsførsel fram til han måtte gå i 2007, skriver avisen.

Bryllup, så kontrakt

Både Nordby jr. og Hans Vigmostad bekrefter at de er venner. Blant annet var eks-tippesjefen i bryllupet til Vigmostad og Nordbys daværende sekretær i 2003.

Vigmostad var da toppsjef i spilleautomatleverandøren Essnet, og eide 5,5 prosent i selskapet.

Etter bryllupet fikk Essnet kontrakter på leveranser av spilleautomater til Norsk Tipping til en samlet verdi på 1 milliard kroner, alt etter anbudsrunder og med styrets godkjenning.

Nordby sier til VG at regelverket ble fulgt til punkt og prikke, og at Norsk Tippings styre og administrasjon la til grunn at vennskapet mellom ham og Vigmostad ikke kunne være til hinder for at Essnet fikk oppdraget når Essnet var best.

Utvidet gransking

Riksrevisjonen la fram en rapport om Norsk Tipping i sommer, og Nordby sier til VG at han ikke har vært kjent med den utvidede granskingen.

Riksrevisor Kosmo opplyser at det kommer tilleggsopplysninger om få uker. Norsk Tippings nye styreleder Lars Sponheim skal også være orientert, men sier i en tekstmelding til VG at han ikke har anledning til å kommentere saken.

Reidar Nordby jr og Hans Vigmostad er i dag partnere i et spillselskap med konto i Sveits, der det heter på nettsidene at formålet er å skape «maksimum suksess» for operatører og tilbydere i spillindustrien.