Siste: Avinor melder at det forventes normal trafikkavvikling ved Flesland frem til kl. 21 tirsdag kveld. — Vi oppfordrer alle passasjerer til å følge med på flyselskapenes og Avinors hjemmesider for oppdatert informasjon om endringer i avgangs- og ankomsttider, heter det i en melding fra Avinor.

Hos Avinors kontrollsentral i Bodø, som leder Avinors operative askearbeid, sier de at det ligger an til en sky med medium konsentrasjon av aske over Flesland i løpet av ettermiddagen.

Den prognosen gjelder for sekstimersperioden fra kl 14 til klokken 20 tirsdag. Terminalsjef Alf Sognefest opplyser til bt.no klokken 18.30 at trafikken går som normalt til en ny vurdering blir gjort klokken 21.

— Sånn om det ser ut nå så regner vi med at normal trafikk fortsetter ut dagen, sier han.

14 helikopter står

Ingen helikopter har tatt av fra Flesland siden klokken 14.00 tirsdag. CHCHelikopterservice, som i hovedsak flyr mannskap for Statoil til og fra plattformer i Nordsjøen, hadde i ettermiddag stopp i alle flygninger fra Bergen, Florøog Sola. Yotalt står 14 helikopter på bakken på Flesland.

— Vi får muligens fly fem helikopter i kveld. Fordi vi flyr lavere enn ruteflyene er vi mer utsatt for aske, sier fungerene direktør Stig Tynning i CHC til bt.no klokken 19.

— Prognosene antyder at vi vil være i normal operasjon i morgen tidlig. Da setter vi inn ekstraflyvninger fra Stavanger og Bergen for å ta igjen.

Innflygningstrøbbel

En liten del av en høykonsentrert askesky kan dessuten ramme innflygningen til Flesland fra sør.

— Så lenge det er medium askekonsentrasjon er det opp til selskapene selv om de vil fly. Og høye konsentrasjoner ved innflygningen fra sør trenger ikke å bety noen problemer for Flesland, sier Raymond Ingebrigtsen, sjefflygeleder ved Bodø kontrollsentral.

Det er sentralen i Bodø som har hovedansvar for det operative arbeidet ved vulkanutbrudd.

- Kan Flesland bli stengt ut fra denne prognosen?

— Det er ikke godt å si. Luftfartstilsynet kan etablere et fareområde basert på den varslede konsentrasjonen av aske som kommer fra meteorologene i London, men det er som sagt opp til selskapene om de vil fly. De kan få klarering til å ta av eller lande uansett, men da på pilotens og selskapets ansvar, sier Ingebrigtsen.

I tillegg til Flesland, vil askeskyen utover ettermiddagen også skape problemer for Sola og Kjevik — basert på Avinors tolkning av de ferskeste prognosene.

— Der vil askekonsentrasjonene bli høye, og det kan bety at det ikke blir noen flygninger til og fra Sola og Kjevik i ettermiddag.

Fortsatt ro på Flesland

— Vi ligger helt i grenselandet mellom lav og medium konsentrasjon kl 20 tirsdag kveld, sier lufthavnsjef Adelheid Nes. Hun er fortsatt ikke bekymret over situasjonen ved Nordens fjerde største flyplass.

— Vi regner fortsatt med at det vil gå som normalt i løpet av dagen, sier hun til bt.no.

Litt før klokken 12 tirsdag meldte NTB at de aller fleste av SAS' og Norwegians avganger var uberørt av askeproblemer.

SAS måtte innstille avgangene fra Stavanger lufthavn, Sola til Aberdeen i Skottland og fra Tromsø til Svalbard. I tillegg måtte avgangen fra København til Stavanger returnere på grunn av askekonsentrasjonen.

Når det gjelder Norwegian, er kun én avgang - fra Stavanger til Oslo Lufthavn Gardermoen - blitt kansellert.

— Mindre aktivitet

Like over klokken 12 tirsdag ble det dessuten kjent at røyken fra vulkanen Grimsvötn på Island ikke kommer like høyt som før.

Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

— I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.

— Det er sterk vind i området, og det bidrar til at røyken ikke kommer så høyt. Men det er også en indikasjon på mindre aktivitet i vulkanen. Vi registrerer også færre vulkanske skjelv og mindre seismisk aktivitet, sier Baldursdottir.

Hvordan synes du informasjonen fra Avinor fungerer? Diskuter saken!

FORTSATT OPTIMIST: - Vi regner fortsatt med at flytrafikken vil gå som normalt tirsdag, sier lufthavnsjef Adelheid Nes ved Bergen lufthavn Flesland.
AVINOR