— Du kan godt skrive at bergenserne er norgesmestere i brannforebygging. All ære til bergenserne, sier Anders L. Blakseth, avdelingsleder for brannforebyggende avdeling hos brannvesenet i Bergen.

I fjor var det kun én desemberbrann i Bergen, selv om måneden vi nå går inn i blir karakterisert som den verste tiden for boligbranner i Norge.

Grunnen til at bergenserne er blitt best er et resultat av mange års forebyggende arbeid fra brannvesenet sin side.

— De siste årene har vi hatt fokus på brannvern. Som en del av en landsomfattende boligkontroll (Aksjon boligbrann ¬red.anm.) over tre dager setter vi søkelyset på brannsikkerhet i private hjem, særlig hos eldre. Da mønstrer vi alle mann alle og banker på dørene, forteller Blakseth.

Men selv om vi er best er det ikke tiden for å hvile på laurbærbladene. Blakseth mener det er viktig å være påpasselige med brannsikkerheten og ramser opp tre tips:

— Å forebygge brann er egentlig veldig enkelt. Du må ha tre ting på plass; en røykvarsler som virker slik den skal. Sjekk den gjerne med en litt røyk, sier Blakseth.

Med det presiserer han å bruke en liten papirbit i en skål eller et askebeger for å sjekke om at varsleren piper som den skal.

— Videre må du se til at du har slukkeutstyr og at rømningsveien er klar for ferdsel om det skulle begynne å brenne, oppfordrer avdelingslederen.

I dag, første desember, er det røykvarslerens dag. Blakseth oppfordrer alle til å sjekke sine egne varslere ekstra godt.

— Hodene våre har en tendens til å være flere steder på en gang i julestria. Det høres kanskje ut som en gammel lekse, men ikke forlat rom med levende lys og bruk hodet, formaner brannmannen.