Ørjan Johnsen (19) var snar med å ta frem kameraet da han kom over en kjempedam i Hordvik i Åsane. En fotballbane er omdannet til rene svømmebassenget.

— Dammen er mellom 30 og 50 centimeter dyp, sier Johnsen, som var ute og gikk tur med kjæresten da han fikk øye på «tjernet» søndag ettermiddag.

Det har regnet nesten non-stop her ved Steinestøvegen det siste døgnet, forteller han.

Våtest i sør

Før helgen ble det varslet store nedbørsmengder og fare for flom i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn- og Fjordane. Når Bergen slapp store ødeleggelser søndag, skyldes det at det meste av nedbørsfeltet traff litt lenger sør.

— Nedbørsområdet traff sør i Rogaland, der enkelte steder hadde over 50 millimeter nedbør siste døgn, sier statsmeteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

I Hordaland var det Kvamsøy i Hardanger som i løpet av siste døgn fikk mest nedbør. Her kom det 29,7 millimeter nedbør fra lørdag til søndag morgen. Kvamskogen hadde 27,5 millimeter.

— I samme periode kom det bare fem millimeter nedbør her i Bergen, sier Eitrheim.

Det vil ifølge Eitrheim fortsette å regne utover søndagen, men det verste skal være over.

— I løpet av dagen vil det gå mer over til bygevær, sier han.

Ingen flom

Statsmeteorologen erkjenner at den varslede ekstremnedbøren ikke helt slo til. I hvert fall ikke i Hordaland.

— Nei, hovedtyngden av nedbøren kom lenger sør. Samtidig har det kommet lokalt mye nedbør enkelte steder, steder der vi ikke har målestasjoner, sier Eitrheim.

Været, med vestlig vind og regnbyger, vil vare til tirsdag kveld. Da dreier vinden nordøstlig, nedbøren avtar, og det blir kaldere.

— Mange synes det er greit med regn og vind, slik at isen forsvinner. Når det blir kaldere og bedre vær, så kan det fryse is igjen, sier meteorologen.

Flere telefoner

Informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige forsikring, forteller at de har hatt stor pågang på vakttelefonen i helgen. Henvendelsen har kommet fra Agder-fylkene og nordover.

— Vi har ikke inntrykk av at det har vært så mange skader som vi frykter. Men vi har hatt en del meldinger om overflatevann som har trengt inn i bygninger, sier Voll.

På veiene var det søndag morgen størst problemer i skillet mellom lavland og fjell.

— I lavlandet er de fleste veiene bare, mens det kan være is når man kommer lenger opp mot fjellet. Vi har blant annet meldinger om glatt vei på E 134 opp mot Haukelifjell, sier Tom Johannessen ved Veitrafikksentralen i Hordaland.

Dypere dammer der du bor? Skriv gjerne en liten rapport i feltet under!