Pillepompen, Pinup og Påsan spankulerer i den midlertidigepingvindammen på Akvariet i Bergen, uvitende om at de kan bli brikker i et høytdiplomatisk spill. De kan nemlig bli Norges nye ambassadører til Kina. Men deaspirerende diplomatkandidatene vil få et svært utfordrende oppdrag: Å løse dendiplomatiske krisen mellom norske og kinesiske myndigheter.

Siden Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010 har nemligforholdet mellom Norge og Kina vært iskaldt, og det er pr. i dag ingen formellkontakt mellom landene. Det ønsker Akvariet å gjøre noe med.

60.000 kroner stykket

— Vi har lyst å gi vekk seks av våre bøylepingviner tilkinesiske Qindao Polar Ocean World gjennom norske myndigheter. Kanskje kan detbidra til et bedre forhold mellom våre to land, sier Kees Ekeli, direktør vedAkvariet i Bergen.

Opplevelseskjeden, som er en av Kinas største aktører ibransjen, har nemlig nylig rettet en forespørsel til Akvariet om å få kjøpeseks pingviner.

Kineserne har etterspurt bøylepingviner mellom ett og to år,fugler som har en markedsverdi på rundt 60.000 kroner stykket. Akvariet gir demmed glede bort helt gratis, dersom det kan blidgjøre de kinesiske myndighetene.

Treg respons fra byråkratene

— Pengene er ikke så viktige for oss. Her på Vestlandet erKina et viktig marked for blant annet fiskeriindustrien, og næringslivet herønsker en bedre relasjon til landet. Kanskje kan dette være en døråpner, sierEkeli.

Han har tatt opp saken med Næringsdepartementet, som erpositive til ideen.

— Vi setter pris på alle gode innspill som kan bidra til etpositivt samarbeidsklima med Kina, og er enig i at saken kan ha god PR-verdi,svarer departementet i et brev.

De har videresendt forslaget til Utenriksdepartementet, somforeløpig ikke har latt høre fra seg.

— Det syns vi er litt dårlig. Hadde Akvariet vært i Oslo,ville dette nok gått mindre trått, mener Ekeli.

Hva synes du om bruken av pingviner for å bedre forholdet mellom Kina og Norge?