1. juni ble tre små katter født i Bergen. Ingen sensasjon i seg selv — hadde det ikke vært for at kattepusene er uten pels.

Har du aldri sett en sphynx før, får du sjokk når du først gjør det. De likner mest av alt på aliens fra det ytre rom i en Steven Spielberg-film. De ser nakne ut, men har et fint dunlag på kroppen. Sphynxene har halvannen grad høyere kroppsvarme enn andre katter for å kompensere for manglende pels.

Eksklusive pusekatter

«Pretty Woman», som katten heter, ble mor til to hårløse nøster 30. juni etter 62 døgns svangerskap. «Pretty Woman» ble paret i Danmark.

En av kattepusene var dødfødt, men de to andre lever i beste velgående. Den ene er allerede på plass hos sin nye eier i Bergen. Den andre skal flytte til bondegård på Rena.

Tove Blomberg (52) har bestillingsliste på sphynxene sine, selv om prisen for en hannkatt ligger på 13-14.000 kroner.

— Jeg har bestilt ny paring i Sverige i desember. 4000 kroner må jeg betale for selve paringen. I tillegg må jeg betale 2000 kroner for hver kattunge som blir født.

En dansk historie

Historien begynte for to år siden, på en katteutstilling i Danmark hvor Tove Blomberg fra Eidsvågneset traff Suzanne Sonne, som driver oppdrett av de hårløse kattene.

— Jeg ble med henne hjem til Lolland, for å se nærmere på arten, forteller Tove. Det gikk som det måtte gå, og hun bestilte et hårløst nøste fra neste kull som skulle fødes.

Tove Blomberg døpte katten sin «Pretty Woman of Emecres». Den kom fra Danmark i februar i år, og var den første sphynx i Norge.

— Sphynxen er ikke et resultat av genmanipulasjon, men av naturlig mutasjon. De er kjærlige, hengivne og sosiale med et fantastisk gemytt, sier Tove Blomberg.

Ikke mindre enn seks voksne katter og to franske bulldoger holder hus i den grønnmalte villaen i Eidsvågveien.

Fakta /sphynx

Katterasen sphynx ble første gang registrert i 1903 i New Mexico. To katter ble funnet hos indianere.

I 1938 ble det rapportert om hårløse siamesiske katter i Frankrike.

Tillatelse til å delta på utstilling ble første gang gitt i 1971. Oppdrett ble satt i gang i 1978. I Europa finnes flest sphynxer i Tyskland og Nederland.

Sphynxen beskrives som uvanlig kjærlig og utadvendt.

HÅRLØSE PUSEKATTER: Danskfødte «Pretty Woman of Emecres» var den første hårløse katten i Norge. 30. juni fødte hun to pusekatter hos matmor Tove Blomberg i Eidsvåg.
Foto: Helge Skodvin