Frankrike, Nederland og Tyskland er tre av flere land som prøver å redusere sine bestillinger hos vaksineprodusentene. Frankrike prøver å selge overskuddslageret til andre land. Norge har fra før bestemt at 10 prosent av overskuddet skal gis til WHO. Helse— og omsorgsdepartementet vurderer nå hva Norge skal gjøre med resten av vaksinene som blir til overs.

-Vi vurderer å avgi flere doser, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen via sin informasjonsavdeling til Aftenposten.

Norske myndigheter bestilte 9,4 millioner doser av vaksinen. Av dette er 3,3 millioner utdelt. Resten skal komme i tiden framover med noen hundre tusen doser i uken. Dette er del av avtalen Norge for lenge siden inngikk med produsenten GlaxoSmithKline (GSK).

WHO anbefaler imidlertid ikke lenger at man trenger flere doser. Det er nok med én dose til hver, ifølge WHO. Dermed sitter Norge på et stort overskuddslager.

GSKs administrerende direktør i Norge, Åge Nærdal, sier at avtalen med norske myndigheter ligger fast, og at det ikke er mulig å reforhandle den.