Over ett år og fire måneder etter at Norge tok OL-bronse i sprangridning, fikk de fire rytterne endelig svar. Medaljene er tapt.

Rytteren Tony André Hansens (30) hest avla positiv dopingprøve under Beijing-OL forrige sommer. Etter at Det internasjonale rytterforbundet (FEI) fradømte det norske laget bronsemedaljene, anket advokat Morten Steenstrup (56) dommen inn for CAS. Fredag opprettholdt CAS dommen.

«Chilidop»

Hansens hest, Camiro, avla positiv dopingprøve med spor etter stoffet capsaicin, et chiliprodukt som smøres på hestens forbein for å gjøre den mer følsom med tanke på å unngå riv.

Hansen og hans advokat, Morten Steenstrup, mente blant annet at det ikke ble brukt hansker da urinprøven av hesten ble tatt. Dermed hevdet de at risikoen for forurensing av prøven var stor.

Dessuten hevdet de at funnene av capsaicin var så små at de utmerket godt kunne ha en naturlig forklaring.

Det fikk de ikke medhold i av CAS. Den norske rytteren er nå diskvalifisert fra alle konkurranser han deltok i under Beijing-OL. Hansen og hans lagkamerater er ribbet for medaljer, poeng og premiepenger.

Sammen med Djupvik, Stein Endresen og Geir Gulliksen overrasket Hansen med en sensasjonell lagbronse. Uten Hansens poeng, går Sveits forbi og overtar bronsemedaljene. Norge endte på tiendeplass.

USA tok gullet foran Canada under lagkonkurransen i Hongkong.

Feilfritt

Den norske rytteren ble også suspendert i fire og en halv måned (135 dager) med virkning fra 21. august i fjor. Han kunne konkurrere igjen fra 3. januar i år. Hansen ble i tillegg dømt til å betale drøyt 19.000 norske kroner i bot og drøyt 50.000 kroner i sakskostnader.

Tyske Christian Ahlmann og irske Denis Lynch er også disket fra OL etter at deres hester testet positivt på samme stoff.

Tony André Hansen leverte feilfri ridning i lagkonkurransen og skulle kjempe om gull i den individuelle finalen. Men bare to timer før sitt livs viktigste løp, fikk han beskjeden om at hesten hans hadde avlagt positiv dopingprøve.

Hansen hevdet han ikke visste hva capsaicin var da Camiro ble avslørt.

På medaljeoversikten fra Beijing-OL, uten bronsen til sprangrytterlaget, endte Norge med tre gull, fem sølv og en bronse.