— Skipet kom fra Polen og var på vei til Bergen da det grunnstøtte. Båten har akkurat vært på et verft i Gdansk for oppgradering og klassing, sier daglig leder i Indre Nordhordland dampbåtlag, Håkon Ingebrigt Roska.

Hotellskip i Bergen

Han forteller at det er Indre Nordhordland dampbåtlag som har det kommersielle ansvaret for båten.

— Båten var helt nyrenovert. Den er fredet og alt arbeidet har foregått i nært samarbeid med Riksantikvaren. Vi har nemlig fått tillatelse til å drive restaurant og hotellskip ved kai i Bergen. Vi har også fått innvilget skjenkebevilling, sier han.

Roska forteller at det gjenstår en del formaliteter før alt er på plass.

— Vi er i en dialog om å få fast kaiplass. Vi ønsker å ligge ved Bradbenken i Vågen, men det er en utfordring med strømtilkobling.

Dramatisk opplevelse

— Skipet skulle ha vært i Bergen i dag, og så skjedde dette fatale. Det viktigste er at det ikke er noen personskader og det er heller ikke rapportert om oljesøl. Nå ligger båten til kai i Haugesund. Hva som er årsaken til grunnstøtingen, har vi ikke oversikt over.

— Mannskapet har det bra, men de har opplevd situasjonen som svært dramatisk.

Roska forteller at båten nå må i en tørrdokk for videre inspeksjon og utbedring av eventuelle skader.

— Det er dykkere nede nå for å se på skadene, og vi har Norsk Veritas og Sjøfartsdirektoratet om bord i skipet. Sammen med dem vil vi finne ut hvilket verft vi skal gå til, sier Roska ved 12.15-tiden.

Roska er usikker på når «Nordstjernen» kan reise videre til Bergen.

— Det er vanskelig å si. Det er noen skader i baugen, men ingen vannintrengning. Vi må få skipet i en tørrdokk før vi vet noe mer.

«Svingte kraftig til høyre»

Etter det Bergens Tidende har fått opplyst, skal «Nordstjernen» ha holdt en grei kurs ut av Karmsundet mot Bergen, før hun plutselig svingte hardt mot høyre og gikk rett på land.

— Karmsundet er så trangt at det ikke er mulig for våre trafikksentraler å forutse at store skip er på feil kurs. Marginene er så små og det kan bare gå minutter før skip er i feil retning, sier Solveig Moe Frøland som er kommunikasjonsdirektør i Kystverket.

Hun forteller at det fra Kystverkets side har vært et vellykket avtrekk og at skipet nå er slept til kai i Haugesund.

— Vi har hatt en kjempe god dialog med Sjøfartsdirektoratet og Hovedredningssentralen. Det er heller ikke rapportert om vanninntrenging eller forurensning. Nå er saken avsluttet fra vår side og det er eieren som tar seg av videre forhold.

Politiet om bord i skipet

Tidligere i dag meldte Haugaland og Sunnhordland politidistrikt at politiet var på vei om bord i skipet som ligger ved Garpaskjærskaien.

— Vi er i ferd med å gå om bord nå og for å få en forklaring på hva som har skjedd. Jourhavende jurist hos oss har også besluttet at det skal tas blodprøve av den som har vært ansvarlig for navigeringen, sier operasjonsleder Håkon Tornes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt tidligere i dag.

Ifølge Tornes skal det ikke være noen form for personskader på de 21 personene som er om bord.

— Det er store skader på skipet, men det er ikke lekk, sier han.

«NORDSTJERNEN»: Skipet gikk i mange år i trafikk som hurtigruteskip.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE