• Nordstjernen var et sterkt symbol for krigsseilerne. Den symboliserte «hjem» og var krigsseilernes eneste faste holdepunkt, sier billedkunstner Laila Kongevold.

HEIDI SCHJETNE

Med monumentet «Nordstjernen» ble hun i går kåret som vinner av konkurransen om nytt krigsminnesmerke på Shetlands-Larsens brygge.

For et og et halvt år siden var det klart at det skulle settes opp et nytt krigsminnesmerke i Bergen, og at dette ville bli plassert på Shetlands-Larsens brygge. Motstridende røster lot høre fra seg: Noen mente man burde la Shetlands-Larsen få stå i fred på bryggen sin, og at det rett og slett ville bli for trangt på utstikkeren.

Krigsveteran Ragnvald Hommen hevdet at å plassere krigsminnesmerket på samme brygge som Shetlands-Larsen, ville binde historien sammen. Han hadde ikke noen tro på å plassere «ett minnesmerke her og ett der». Hommen hevdet også at selve statuen av Shetlands-Larsen fortalte lite om det som skjedde under krigen.

Nå er saken avgjort — og det er Nordstjernen med sitt hvite ytre som skal minne oss om våre helter. Den enkle halvkuleformen med sin lysende hvithet i materialet skal symbolisere Nordstjernen. Den vil ifølge byråd Nils Arild Johnsen sannsynligvis bli påbegynt rundt årsskiftet. Blant de fire kandidatene skåret «Nordstjernen» høyest under blant annet følgende begrunnelser: «Juryen vurderer forslaget til å ha høye estetiske kvaliteter samtidig som det fyller sin funksjon som minnesmerke over de 519 krigsseilerne på en verdig måte», og «det fragmenterte hvite brosteinsmønsteret som stråler utover forsterker symbolikken og skaper dynamikk på den lange bryggen».

DET NYE KRIGSMINNESMERKET: Her er det nye krigsminnesmerket som vil bli satt opp på Shetlands-Larsens brygge. Arbeidet antas påbegynt rundt årsskiftet.<br/> FOTO: ØRJAN DEISZ