Men Kristoffersen og de andre forskerne fra UiB som skal være med på turen gleder seg mer til poltoktet enn en regnlei bergenser til en tilfeldig hopp-på-tur.

Sammen med tre studenter og to ingeniører skal professoren i geovitenskap gjøre seismiske undersøkelser fra den amerikanske isbryteren «Healy». Til sammen 49 forskere og observatører fra syv universiteter i Norge, Sverige og USA deltar på toktet som starter i Alaska tidlig i august og ender opp i Tromsø i slutten av september.

— Dette er den første isbryterekspedisjonen som gjør seismologiske undersøkelser tvers over hele Polhavet. Målet er å finne ut mer om hvordan dette lukkede bassenget som kan minne litt om Middelhavet ble til, forklarer Kristoffersen.

Kunnskapene UiB-forskerne skal samle inn er også viktige for en eventuell utvidelse av Norges økonomiske sone.

Morsomt å forske

Med på toktet er også to elever fra videregående skoler i Alta og Larvik, i tillegg til tre studenter fra universitetene i Bergen og Oslo.

— Vi har et rekrutteringsbehov innenfor polar geovitenskap i Norge. Å ha med studenter og elever er viktig for å kunne formidle entusiasmen til andre unge, forteller Kristoffersen.

Blant polfarerne er Vibeke Brunvoll (30), mastergradsstudent i geovitenskap.

— Jeg er interessert i forskning, så det blir kjekt å kunne prøve hvordan det er å jobbe i felten over lengre tid og treffe andre forskere. Å samle inn data og prosessere dem er gøy og spennende. Dessuten er vi mange, så det kommer ikke til å bli kjedelig, sier Vibeke.

Naturopplevelsen blir også helt spesiell. Sannsynligvis treffer de på en del hval under første delen av turen.

— Jeg elsker å være ute, og gleder meg til å se lyset og fargene. Å være på selve Nordpolen blir også litt rart, tror geologistudenten.

Altfor sjelden får studenter og elever mulighet til å være med på tokt, mener Kristoffersen.

— Å få bruke utstyret i praksis gjør at du får et helt annet forhold til dataene du samler inn, mener han.

Skal teste ny autobøye

I Polhavet er temperaturen på nullpunktet nå, men mot slutten av august synker den til maks 10-15 minusgrader. Dette blir Kristoffersens fjerde tokt til Nordpolen, og han er ikke redd for kulden.

— Ute på dekk er det påbudt med overlevingsdrakt. Når man skal jobbe i sånne klær er det heller varmen som blir problematisk, ler han.

For gjengen fra UiB blir det mest spennende en teknologisk nyvinning som er tenkt ut av de unge, bergenske hodene Jan Inge Sande (20) og Erik Grindheim (26) under ledelse av ingeniør Ole Meyer fra Universitetet. Det er en bøye som driver med isen og automatisk samler inn seismiske data for hver 50. meter, for så å sende dem til Bergen via satellitt.

— Norge har ingen logistikk til å organisere tradisjonelle feltekspedisjoner i Polhavet. Men hvis det viser seg å være mulig å få de samme dataene sendt direkte til kontoret, da blir det gøy! smiler Kristoffersen.