Mannskapet på forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen som hører til Havforskningsinstituttet i Bergen, er stoppet på flyplassen i Kongo Brazzaville. Det bekrefter Utenriksdepartementet (UD) sent tirsdag kveld.

Mannskap på 15

— Det er et mannskap på 15 som er blitt stoppet på flyplassen. Slik jeg har forstått er det skjedd en endring i visumreglene, og de er blitt stoppet på flyplassen på grunn av det, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD.

UD har hatt kontakt med arbeidsgiveren, Havforskningsinstituttet, for å bistå.

Den siste registrerte havnen skipet Dr. Fridtjof Nansen har vært i, er Pointe Noire i Kongo Brazzaville.

Dette er ikke første gang forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen har vært involvert i dramatiske hendelser. I januar 2004 ble skipet beskutt utenfor Ekvatorial-Guinea.

Tidligere i kveld sendte Sveinung Eide (20), som er lærling på skipet en sms til sin familie. Han skriver at han sitter på glattcelle på flyplassen.

- Har ikke toalett, mat eller drikke

Han skriver også at det er noe tull med visum og forandring av regler dagen før, som har skapt problemer.

— Har ikke toalett, mat eller drikke. Forsøker å ordne noe mat, men lite sannsynlig, skriver Eide til familien.

Han skriver videre at hele mannskapet på 15 befinner seg på et lite rom uten benker, og at han regner med at de blir sendt til Europa igjen i onsdag eller torsdag.

Flyttet onsdag morgen

Onsdag morgen opplyser Havforskningsinstituttet at situasjonen ennå ikke er løst.

— Vår agent der nede jobber med saken, og vi håper å komme til en løsning i løpet av dagen. Siste nytt er at mannskapet er flyttet fra glattcellen til avgangshallen ved flyplassen. Der har de i hvert fall gode fasiliteter, sier kommunikasjonsdirektør Kari Østervold Toft ved Havforskningsinstituttet.

Også Toft bekrefter at nye visumregler er den offisielle årsaken til at myndighetene har valgt å holde de 15 ansatte tilbake.

— Det er det vi har fått beskjed om, men vi vet per nå ikke så mye mer om bakgrunnen. Vi jobber videre med saken, og håper vi klarer å komme til en løsning i dag. Hvis ikke må vi vurdere å be våre ansatte reise tilbake til Europa igjen, sier kommunikasjonsdirektøren.