Torsdag kommer nordlandsjekten «Gjertrud av Ranen» til Bryggen i Bergen med tørrfisk. — Dette må bare bergensere få med seg. Det er en historisk begivenhet, sier Kjell Moberg i Tørrfiskens venner.

Den viktige tørrfiskfarten

«Gjertrud av Ranen» ble sjøsatt i 2004, og er en kopi av en nordlandsjekt fra 1700-tallet.

For en og en halv uke siden la den ut fra Hemnes på Helgeland, med tørrfisk fra Røst i lasten. Her kan du følge reisen på bloggen deres.

Målet med Gjertruds ferd mot Bergen er å få oppmerksomhet om den tradisjonelle handelsveien langs kysten og betydningen av tørrfisk som handelsvare både for kjøpmennene i Bergen og fiskerne i Nord-Norge.

Tørrfiskfarten mellom Nord-Norge og Bergen var svært viktig i flere hundre år. Jektene nordfra kom tradisjonelt til Bergen to ganger i året.

På forsommeren hadde de med seg småfisk og tran. Om høsten hadde de med seg den store fisken. I retur fra Bergen tok de med seg forbruksvarer nordover.

Her finner du mer om tørrfisk.

- Skylder nordlendingen enormt

— Nordlendingene har bygget opp Bergen som handelsby. Vi bergensere skylder nordlendingene enormt mye. Og ikke bare bergenserne, hele landets velstand skyldes denne hanndelen, sier Kjell Moberg.

Moberg sier at på 1400-tallet var 80 prosent av Norges eksport tørrfisk. Det er en større andel av eksporten, enn olje og gass er i dag.

— Når vikingskipene gikk ut fra Bergen hadde de tørrfisk med i lasten. Både som mat og som byttemiddel. Den kan lagres i ti år og var perfekt som sikringskost. Den er ikke tilsatt noen ting, ikke engang salt, bare konservert av moder natur, sier tørrfiskvennen.

Nordlandshandelen pågikk i flere hundre år og sluttet i slutten av 1800-tallet.

- Kaneltrikset virker

Mandag formiddag ligger Gjertrud i Florø, i god rute til å komme til Bergen på torsdag.

— Vi har fått en strålende velkomst hele veien. Her i Florø ble vi møtt med balkongflagget som ellers bare blir brukt på 17. mai. Folk blir så glade når de ser denne jekten, sier Mette Røbergeng om bord jekten.

Været sørover har variert litt, men humøret er det lite å si på.

— Tørrfisken er tørr, men vi er våte. Du vet vi er åtte om bord, men har bare en seng i byssa. Så vi ligger under presenninger på dekk og i baugen, forteller Mette Røbergeng.

- Men ellers går det greit om bord?

— Ja, når klærne er våte og skitne, så legger vi den i en dunge. Og når det ikke er flere igjen, begynner vi på bunnen igjen. Og så har vi kaneltrikset, og det virker. Skoene lukter fryktelig, men da vi hiver bare vi mye kanel oppi skoen. Det tar fotsvetten, eller kanskje den bare det overdøver den. Jekten lukter i alle fall nå av tørrfisk og kanel. Fint det, forteller Røbergeng.

Her kan du følge reisen på bloggen deres.

I hanseatisk «bunad»

— Jeg vet hvor lenge siden sist det kom en sjekte med tørrfisk fra Nordland til Bergen, men det er lenge siden. Folk må derfor kjenne sin besøkelsestid og møte opp på Bryggen klokken 13.00 på torsdag. Og båtfolket må gjerne følge sjekten inn, sier Moberg.

På Bryggen ved Dramshusens skur og Vippebom, utenfor Hanseatisk Museum, vil sjekten bli møtt av en mottakelseskomite utkledd i hanseatisk «bunad», som kjøbmenn, geseller og Die Junge.

Tørrfisk lasten er på rundt 40 kilo, og den skal til Hanseatisk Museum og Bryggen Tractørsted . På Tractøren skal det lages retter av tørrfisken

FIN BØR: Seglet er oppe så snart det er seglvind og god bør.
Mette Røbergeng
SMULERE: Inn i smulere farvann etter å ha krysset Stadthavet med stiv kuling i kastene.
Mette Røbergeng
DSCF0386.JPG
Mette Røbergeng
DSCF0857.JPG
Mette Røbergeng