• Vi skal først på en lang sykkeltur, så skal vi kjøre med ponnier etterpå, jeg gleder meg sånn, sier Monica Fosse. Det er visst moro å være på barneidrettsleir.

Elleve-tolv åringer fra Færøyene, Island, Danmark og Norge har denne uken vært samlet på Åsane Folkehøgskole på Hylkje.

— Målsetningen er at barn i Norden skal bli kjent med hverandre, være sosiale og knytte bånd, sier leirsjef og klassestyrer ved Sælen skole Mia Berger.

Aktiv uke

Totalt 82 elever og 16 voksne har vært samlet til en uke full av aktiviteter. Som seiling og fisking, ballspill, dans, sykkelturer og fjellturer.

Monica Fosse, Arne Emil Edvardsen, Karoline Aadland, Lillian Mjøs fra Sælen skole og Reidar Loid og Kristine Lervig fra Færøyene er på vei ut på sykkeltur.

— Håper det ikke blir altfor langt, jeg kunne heller tenke meg å spise litt mer frokost, sier Arne Emil.

De har ennå ikke fått beskjed hvor de skal sykle, men gjengen vet det blir et ganske godt stykke. Etterpå er det ut på tur med Shetlandsponniene.

Får gode venner

— Tirsdag var vi helt oppå der på fjelltur, peker Karoline fra sykkelsetet.

— Den tok tre timer opp og to timer ned igjen, da var vi slitne etterpå, supplerer Lillian.

Underveis grillet de pinnebrød. Nam! Jentene forteller også at de har fått gode venner fra de andre landene.

— Spesielt tre jenter fra Island, forteller Monica.

Borte ved stallen er tre Shetlandponnier på vei ut.

I den første sulkyen sitter Teitur Nilsen og Christina Berg fra Færøyene. De gleder seg til turen.

— Bare to fra Færøyene har vært i Norge før. Deltakerne fra Island har aldri vært her før, forteller læreren fra Island, Daniel Hansen og en «mamma» fra Færøyene, Elsu Johansen.

— Ungene har spart og samlet pengene til turen selv. De har solgt blomster og samlet flasker, sier Hansen.

Johanne Heien (11) fra Sælen har også hoppet opp i en sulky.

— Må følge etter de andre hestene, roper hun på vei nedover bakken. - Få med at jeg fisket i går, og at jeg ikke fikk en eneste en, ler hun - i farten.

Kjempegøy

Inne i skolens gymsal er Mia Berger i gang med å lære en gruppe vrikkende elever linedance. På dette kurset er det elever fra Sælen skole og en skole fra Valdres. Shania Twain flommer ut av høyttalerne.

— En, to, tre, fir. En, to, tre, fir, fem, seks, syv, åtteý roper en dansende Mia. Jentene er så flinke at du skulle tro de ikke hadde drevet med annet.

— Det er kjempegøy! Roper Silje Bolstad fra gulvet. Ja, barneidrettsleir er kjempegøy. Nemlig!

FØRSTE GANG I NORGE: Teitur Nilsen (11) og Christina Berg (11) fra Færøyene koste seg i sommersolen på barneidrettsleir på Hylkje. FOTO: ØRJAN DEISZ.