For her er 850 års skolehistorie pakket inn i en åtti minutter lang scenecollage av highlights fra det lange livet på Katten ý fra den engelske kardinalen Nicolaus Breakspear i 1153 kom seilende til Bergen på Pavens befaling, for å stifte latinskole her ý til møter med Katten-klassikere som Gjeble Pedersøn, Petter Dass, Ludvig Holberg, Harald Sæverud og Nordahl Grieg.

Dessuten scener med milepæler i skolens og byens historie, rundt reformasjonen, 1702-brannen, striden om den første kvinnelige elev, krigens inntog i klasserommene og — selvfølgelig - elevsamfunnet Hugin.

Og vi er ikke i tvil om at hugenitter av alle Katten-kull vil stå i kø i Kong Oscars gate når jubileumsklassen 3a viser sin forestilling for åpen scene fredag klokken 10.00 og 13.00 og mandag klokken 19.30. Veien til gymsalen kan de jo fra før. Forestillingen er klassens felles særoppgave, og på generalprøven i går var applausen særdeles lovende.

Gjett om noen var lettet?

Og som de også kan danse!

— Elevene har selv skrevet manus til forestillingen, forteller lærer Anne Lene Berge, drivkraften bak prosjektet. Klassens 23 elever har på forskjellig vis jobbet med jubileumsutfordringen siden de begynte på Bergen Katedralskole høsten 2000, håndplukket til oppgaven.

Ikke fritt for at det har vært litt «søndagsskole» også, for å få alle de 850 årene på plass i forestillingen.

Drahjelp har klassen hatt på regisiden av skuespiller Arne Jakobsen og lærer Eli Lindtner Næss. Og Gunnar Staalesen, tidligere Katten-elev, som har lært årets elever noen knep når det gjelder å skrive for scenen.

I dag er det lukket premiere for elever, ansatte og gjester, deretter åpne forestillinger fredag og mandag - og kanskje også senere i uken. Og så - russetid!

FINALE: En ring er sluttet. Jubilanten har nådd 850 år og jubileumsklassen 3a og jubileumskullet er klar for russetid – atter en gang.