• Bare her i området rundt Storhammeren skulle jeg klare å finne sopp nok til å forgifte hele Bergen, sier Jarle Vaksvik, soppsakkyndig hos Mattilsynet.

BT tok soppeksperten med på en kjapp skogstur i går ettermiddag. Og Vaksvik er knapt kommet inn på skogstien før han peker på flere eksemplar av giftstoppen.

Helt vanlig

I skogbunnen mellom blåbærlyng og einer, står flere eksemplarer midt blant matsopp som matrisker og traktkantareller.

— Spiss giftslørsopp er en av våre vanligste sopper. Det kryr av den overalt i skogslende her i Bergen. Men egentlig er den svært vanskelig å forveksle med andre sopper, spesielt om man har litt greie på sopp, forklarer han.

Men giftslørsopp, er ikke den eneste giftige soppen friområdet rundt Storhammeren.

— Her finner jeg også ofte hvit fluesopp, sier Vaksvik.

Flere kjennetegn

Hver høst holder han kurs for soppinteresserte bergensere og forklarer giftsoppens viktigste kjenne tegn.

En spiss på hatten er karakteristisk. Kjennere vil også lete etter slør under hatten. Men dette er vanskeligere å se. Dessuten har soppen mørkebrune skiver på hattens underside.

— La vær og plukk den dersom du ser en sopp med mørkebrun skiver, advarer Vaksvik. Han advarer også mot gamle soppbøker. I bøker gitt ut før 1980 er ikke giftslørsoppen tatt med.

Vaksvik er en av tre soppkyndige på Mattilsynet og kontrollerer daglig flere soppkurver nå i sesonger.

— Hvert år finner jeg slørsopp i kurvene jeg kontrollerer. Da må alt kastes, sier Vaksvik.

GIFTIG: Soppsakkyndig Jarle Vaksvik viser soppen det forgiftede ekteparet trolig har spist. Den finnes overalt i Bergen.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.