• Snart kunne vi tenkt oss at noen sa unnskyld, sier rektor.

Enda en skole må gi tapt for dårlig inneklima. Nå må Nattland skole busse 45 elever til Sædalen.

— Snart kunne vi tenkt oss at noen sa unnskyld for denne situasjonen. Det hører jeg både ansatte og foreldre si jevnlig, sier Hanne Guri Hellevang.

Rektoren på Nattland skole legger ikke skjul på at hun er frustrert.

Hele barneskolens femtetrinn må til Sædalen fra og med mandag. Ordningen skal vare frem til sommeren.

Dårlige tilstander

Bakgrunnen for bussingen er det dårlige inneklimaet på skolen. For noen uker siden ble det kjent at to klasserom må stenge på grunn av fuktskader.

Helsevernetaten har gått gjennom hele skolen, og rapporten er nedslående.

— Det er målt for høye CO2-verdier i alle klasserommene i det gamle bygget. Dette gjelder 16 klasserom, inkludert de to som skal stenges, sier Hellevang.

Bergen kommunale bygg (BKB) vurderer nå tilstanden på skolebygget og hvilke alternative løsninger de kan legge frem.

— Enten må de få reparert skadene, slik at vi kan drifte skolen i to år til vi får den nye skolen på plass, eller så må vi finne nye lokaler til skolen, sier Hellevang.

Rektoren sier de har gjennomgått alle krav og behov for de forskjellige skoletrinnene. Femtetrinnet var det som bød på færrest problemer ved flytting.

Busser snart

Denne uken forbereder skolen flyttingen. Rektoren sier det er mye arbeid knyttet til busstransporten.

— Vi bestemte oss for flytting i vinterferien. Siden brukte vi ferien på å gjennomføre og forberede dette. Jeg vil bare berømme Sædalen skole i den forbindelse. De har vært helt fantastiske, sier hun.

Hun understreker at selv om elevene busses til Sædalen, skal de ikke gå inn i et baseskolesystem, slik som er normen på den skolen.

— Vi får to lukkede rom som vi kan benytte. Våre elever skal ikke inn i en baseskolepedagogikk. Men dette gir lærerne våre muligheten til å lære mer om slik pedagogikk, sier hun.

Rektoren etterlyser svar fra Bergen kommune på hva som kommer til å skje fremover.

— Vi er urolige for hva som skjer videre. Dette vedtaket fra helsevernetaten er utfordrende. Vi må få på plass en løsning fra kommunen som gir oss ro, og som ikke gir et avbrudd i utdanningen til ungene våre, sier hun.

Vil ha forbedring

Hellevang mener det er et klart politisk ansvar det som skjer rundt i bergensskolen. Hun etterlyser at noen tar ansvar for den elendige forfatningen en rekke skolebygg befinner seg i.

— Vi ber ikke om mer enn å få ha forhold som er forsvarlige. Så skal vi selv fikse pedagogikk og metodikk. Men vi må kunne bruke vår energi til å fokusere på at hvert enkelt barn lærer så mye som mulig.

Det har vært laget skolebruksplaner, det har vært befaringer på skolene. Tilstanden er ikke ukjent for politikerne. Hanne Guri Hellevang

Rektoren påpeker at Harald Victor Hove (H) er fersk som skolebyråd.

— Men hva med dem som har hatt ansvaret i mange år før ham? Det har vært laget skolebruksplaner, det har vært befaringer på skolene. Tilstanden er ikke ukjent for politikerne, sier hun.

Harald Victor Hove hadde ikke anledning til å kommentere saken tirsdag.

Diskuter saken under: