En av dem som var innom utsalgskontoret til Megafon mandag for å hente årets julebok, var Frode (35). Han sliter nå i kulden.

— Det er helt forferdelig. Jeg kler meg godt med ullundertøy og varm jakke. Hansker og skjerf må vi også ha, sier han.

Som mange andre søker han inn mot kjøpesentrene på dagene med verst kulde.

— Men det er sånn trekk der, så det er uansett helt forferdelig kaldt, sier han.

Han begynte med Cannabis, hasj og tabletter som 14-åring, men har vært det han kaller skikkelig på kjøret siden han var 26.

Sover ute

25 000 julebøker skal ut på gaten og redaktør Thomas Anthun Nielsen regner med at 50–60 selgere vil komme innom i løpet av dagen. En av dem treffer vi ute i sentrum. Daniel er 22 år og uten fast bolig.

- Hvordan bor du og hvordan påvirker kulden deg, spør vi.

— Jeg har ikke noe sted å bo, så nå sover jeg ute. I natt sov jeg borte ved Bystasjonen, sier han.

- Men det er jo så forferdelig kaldt nå!

— Ja, og kem skal gjøre nokke med det då?

— Jeg tror det var flere som sov ute sist vinter, men nå er det mange som får plass på hospits. det er ikke nok plasser, og der sover man ikke, man bare holder seg i live, sier Junni Vatne, som deler ut bøker til selgerne.

— Problemet er at de får ikke vite om de har en seng for natten før om kvelden. Hospitsene ikke åpner før kl. 21 og da er det først til møllen-prinsippet som gjelder, skyter Silje Alvsaker inn.

Dette gjelder for alle akuttilbudene som finnes i Bergen; Strax-Huset, Bakkegaten bo og omsorg og Omsorgsbasen.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Gråt over hanskene

Alle selgerne som stikker hodet inn døren blir møtt med en blid hilsen av de fire bak disken når de kommer, og en munter lykkeønsking når de går igjen. Alle har hørt historier fra fortvilte selgere i vinterkulden.

— De er helt avhengig av hansker og varmt tøy, og i forrige uke satt det en mann her og gråt fordi han hadde mistet hanskene sine, sier sivilarbeider Mads Maurstad.

Marius (25) er heldigere. Han er godt innpakket i flere lag ulltøy, men snydens forkjølet.

— Det er trekken på kjøpesentrene og all skiftingen mellom å stå der og ute på gaten. Jeg glemte å ta av noen lag klær da jeg kom inn, sier han.

Egen leilighet

Siden i sommer har Frode bodd i egen leilighet, men før det bodde han halvannet år på gaten.

— Jeg måtte overnatte i parkeringshus og andre steder jeg kunne finne ly og varme. Jeg var sta og ville ikke inn på hospits, det var der jeg ble sånn som jeg er i dag, sier han.

Nå håper han å få plass på LAR (Legemiddelassistert Rehabilitering) fra nyttår.

Sjekk våre webkamera: Eikedalen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Furedalen | Helleneset | Herdla | Leirvik | Stryn | Torgallmenningen | Ulriken | Voss | Vågen

- Ikke godt nok

Kirkens Bymisjon har lavterskeltilbud hele året for rusmisbrukere og andre vanskeligstilte mennesker i Bergen. Fung. daglig leder, Kolbjørn Gunnarson mener en som sover ute er en for mye.

— Bergen kommune sier de kan tilby alle som trenger det en seng. dersom ikke alle benytter tilbudet, er det sikkert flere grunner til det. Vi som jobber med disse tilbudene må sette oss sammen og finne ut hvorfor og hvordan vi skal løse det, sier han.

Kirkens Bymisjon tar imot varme klær og sko fra alle som ønsker å hjelpe. Det kan leveres på Møtestedet i Hollendergaten eller på Kafe Magdalena i Kong Oscarsgate .

— Vi kan ikke være fornøyd med at folk sover ute og vi vet at noen gjør det. Det som bekymrer meg mest er at de gjør det og at vi ikke vet hvorfor, sier Gunnarson.