Et jaktlag observerte et noe uvanlig dyr innerst i Ænesdalen i Kvinnherad sist helg, melder Kvinnheringen.no.

– Dyret var hvitt, med lang hals. Jegerne er usikre på hva slags dyr det kan være, men det minnet veldig om en lama, sier de til lokalavisen.

– Jeg kunne godt tenke meg en lama, den må vi i så fall taue inn og ha i Lakseparken, ler Anne Beth Enes som bor i Ænesdalen og driver Ænes laksepark.

Hun kjenner ingen i nærområdet som driver med lama. De nærmeste lamabøndene finnes trolig på Stord.

Lama stakk fra jobben

Bt.no kaster seg på telefonen til lamabonde Peter Tanghus Petersen på Stord.

– Har noen av dine lamaer tatt fergen til Kvinnherad?

– Nei, jeg har alle syv, ler Petersen. Han kjenner ikke til lamabønder i Kvinnheradstraktene, men vet at lama på rømmen kan vandre langt.

– Lamaen kan fint overleve i norsk natur, men jeg er usikker på om de kan svømme.

I 2003 stakk lamaen «Pinocchio» av fra jobben som sauegjeter i Engerdal. Dyret skal ha blitt observert flere steder, blant annet i Sverige og Løten. Den siste observasjonen skjedde i vår ved riksveien mellom Engerdal og Trysil, skriver VG.

Om «Pinocchio» kan ha vandret vestover og rotet seg ned i Ænesdalen, vites ikke.

Albinohjort eller lama?

Direktoratet for Naturforvaltning (DN) ser imidlertid med stor skepsis på slike oppdrettsdyr på fri fot. De har rømte vaskebjørner og nesebjørner fra Bergensområdet friskt i minne.

– Vi har lagt oss på en svært restriktiv linje. Det blir raskt gitt feillingsløyve for å sikre at slike dyr tas ut av norsk fauna og ikke får anledning til å etablere seg, sier Svein Båtvik, rådgiver ved DN.

– Men først må man jo finne ut om det er en lama, understreker han.

En mulig oppklaring på mysteriet, kan kanskje hjortejeger Erik Astad bidra med. På jakt innerst i Ænesdalen for noen uker siden, hadde han en helt spesiell opplevelse.

– Jeg så en stor hind, altså en hunnhjort. Hun var svært lys av farge og kunne ligne på en lama på grunn av den lange halsen.

– Hinden hadde en merkelig atferd for det var tydelig at hun vaktet over flokken. I midten lå en bukk som de andre dyrene vernet om. Jeg har jaktet i 30 år og aldri sett liknende, sier Astad.

Bt.no har prøvd å komme i kontakt med jaktlaget, som først så det mystiske dyret, men de ønsker ikke å stå frem i avisen.

Kan du bidra med oppklaring av lama-mysteriet? Tips oss!

Eksempler på lamaer: Her på Litlabø på Stord.
Bergens Tidende