Andungen Fredrik er bare tre uker gammel, men har alt sin egen lille kontorplass hos dyrevenner i NOAH. På gulvet står svømmebassenget med fristende vann klart til Fredrik føler det går an å ta seg en svømmetur igjen. Foreløpig forsøker han å komme til hektene etter den dramatiske og strabasiøse opplevelsen fredag.

- To menn som var på fisketur på Sotra, oppdaget at andungen satt fast med den ene foten mellom to steiner. Andemoren forsøkte å beskytte ungen, men etter at de fikk den løs, gikk moren fra ham, forteller Anne-Maren de Jonge som nå har tatt lille Fredrik under sine beskyttende vinger.

Redningsmennene tok andungen med til NOAH, der Anne-Maren og tvillingsøsteren Benedicte forbarmet seg over den. Etter et besøk hos dyrlegen, er det klart at Fredrik har forstuet foten og trenger ro og hvile.

Den søte fugleungen lager skjønne plystrelyder og bakser med de små vingene. Han har så lyst til å bade. Det første døgnet ble han bare liggende og duppe på den ene siden når han prøvde seg i vannet. I stedet måtte han nøye seg med å drikke små slurker fra bassenget med oransje og lilla prikker som Anne-Maren kjøpte til ham fredag. Badeballen og baderingen som fulgte med på kjøpet, har Fredrik foreløpig ikke hatt bruk for.

I går ettermiddag fikk andungen en formstigning og benyttet lørdagskvelden til små svømmeturer.

— Han spiser en mos av egg og brødsmuler som jeg gir ham med sprøyte. Jeg har kjøpt valpemat for junior som bløtes opp i vann og rapidsalat. Når Fredrik blir eldre skal jeg plukke løvetannblader og fange insekter, forsikrer Anne-Maren de Jonge.

Natt til lørdag og søndag tilbrakte både hun og andungen på kontoret. Fredrik sov i en kurv på en seng av gress. Bussturen hjem til Alversund er fremdeles for anstrengende for lille Fredrik. I forrige uke døde en stær på kontoret av stress, og det tar ikke Anne-Maren sjansen på skal skje med andungen.

— Han er en skikkelig tøffing, han snapper etter andre folk når de kommer for nær. Jeg håper noen kan adoptere ham når han blir bedre i foten, sier hun og stryker forsiktig over de små vingene. Fredrik ligger helt stille i hånden hennes og koser seg. Begge håper på en happy ending.

FREDRIK FORSTUET FOTEN: Andungen Fredrik har svømmebasseng på kontoret hos pleiemor Anne-Maren de Jonge i NOAH.
Foto: Marte Rognerud