Nå går det slag i slag for rørleggere og andre rørtinere.

— Her kommer vannet inn og går langs veggen her, forklarer Tor Nagelsen og peker på et plastrør. Rørleggermesteren står i en kjeller der det er is på innsiden av vinduene. Minusgradene i kjelleren har stoppet alt vannet fra å komme videre.

— Her har nok huseieren glemt seg litt. Det samme skjedde nemlig i fjor. Nå setter vi en ovn her ved røret, så går det nok bra resten av vinteren, sier Nagelsen.

Husets frue kommer ut på trappen for å kikke på gradestokken. Den viser seks kalde grader denne formiddagen på Espeland i Fana.

- Aldri problem før

  • Nå vil jeg flytte på gamlehjem, ler Åshild Gundersen. Det er andre vinteren på rad at vannet fryser.

Hun og mannen bygde huset for mange tiår siden. Vannet har nesten aldri vært et problem.

— Nå er det i gang igjen, sier Kennet Nilsen. Han er daglig leder i KTV-Group som får mange telefoner fra fortvilte huseiere i kulden.

Minusgradene får telen til å krype nedover i jorden der vannledningene ligger. Når vannet fryser i røret, står det som en propp. Plutselig er både dusjvann og kaffevann borte.

— Halvparten av dem som ringer er de samme som hadde trøbbel i fjor, forteller Nilsen.

Glemmer når solen kommer

Telefonene begynte å komme sist lørdag. Nå går det for fullt.

Han tar telefonen og setter folk på venteliste.

— Noen har også ringt som ikke hadde tid til å stå på venteliste. Da må de prøve hos andre.

Dette skjer i både gamle og nye hus, forteller han. Vannledninger skal ligge så dypt at frosten ikke klarer å nå ned. Men det er tydeligvis ikke slik alle steder.

— De som fikk problemer i fjor, har sikkert ikke trodd vi skulle få to slike kalde vintre på rad. Men nå vil jeg anbefale dem å ordne opp, sier Nilsen.

Men med en gang solen begynner å varme og løvet spretter, er alle frostproblemer glemt, tror han.

— Vi er ikke vant med slike temperaturer. Det var en stor overraskelse i fjor. Det har jo gått bra i mange år, sier han.

Hus som står tomme er spesielt i faresonen. Da står vannet stille i rørene og kan lettere fryse.

— Om man reiser vekk og lar vannet stå og renne lite grann, såkalt «frosttapping», kan det også være risikabelt. Avløpet kan gå tett og man får store problemer av den grunn, advarer han.

— Det beste er å alliere seg med naboen som kan gå innom huset og la vannet renne en stund hver dag.

- NÅ VIL JEG PÅ GAMLEHJEM. Vannet frøs sist vinter også. Men det var nesten aldri et problem før. Foto: Jo Hjelle.
ÅPNER MED STEAM. Cato Haugen i KTV-Group reiser rundt med sin vannkoker fra morgen til kveld. - I fjor holdt vi på til langt ut i april. Telen varer lenge, enkelte steder, sier han. Foto: Jo Hjelle.