• Det er noen kvinner som ber om å bli voldtatt, som ved sin oppførsel provoserer en mann til å voldta dem, mener Laksevåg-lensmann Harald Andersen. - Andersen gjør menn til idioter, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen.

På nytt vekker Laksevåg-lensmannen oppsikt med sine uttalelser om hva kvinner bør gjøre — og ikke gjøre - for å unngå å bli utsatt for overgrep.

I neste utgave av bladet Det nye, som særlig leses av unge kvinner mellom 15 og 29 år, deltar lensmann Harald Andersen i en debatt med tre kvinner. Temaet er seksuelle overgrep. Tittelen på artikkelen er «Kledd for voldtekt».

I artikkelen kommer Andersen med et eksempel på hvordan en kvinne som «ber om å bli voldtatt» er:

«Hun inviterer for eksempel en mann med seg hjem, fremstiller det hele som om hun ønsker sex, og så sier nei. Da mener jeg hun går for langt og må ta ganske mye av skylden. Det er sterke følelser involvert i seksualitet. Kvinner skal ikke leke med sånt som dette her».

Det øverste hodet

Videre sier han:

«Når en kvinne tar en mann med seg hjem og havner i køya, må du forvente at han ikke tenker med det øverste hodet lenger. I slike saker må også kvinnen bli ansvarlig».

Lensmannen utdyper synspunktene sine overfor Bergens Tidende.

— En kvinne kan ikke løpe kliss naken rundt i Slottsparken midt på natten, og tro at hun ikke skal bli antastet. Da tror hun på julenissen, sier Harald Andersen.

Andersen sammenlikner med en basehopper på toppen av Kjerag. Hopperen vet at han utsetter seg for fare.

— Det er lov å bruke hjernen. Kvinner må ikke være så enfoldige å tro at de kan kle seg og oppføre seg som de vil når de oppsøker spesielle miljøer og likevel være trygg, sier Andersen.

- Fornærmer menn

Mannsforsker Jørgen Lorentzen tror mange menn vil ha seg frabedt å bli omtalt på denne måten.

— Jeg tror mange menn blir fornærmet. Harald Andersen gjør mannen til et ikke-menneske som setter fornuft og rasjonalitet til side. Han åpner muligheten for at det er noe dyrisk ved mannen, at mannen kun består av drifter, og at han blir et offer for egen kropp. Dette er et eldgammelt menneskesyn. Men kanskje det er slik at på seg selv kjenner man andre, sier Jørgen Lorentzen til Bergens Tidende.

Mannsforskeren, som jobber ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, mener at det ikke finnes noen unnskyldninger for menn som begår voldtekt.

— Selv om kvinnen ligger naken i sengen har ikke mannen rett til å begå overgrep og presse seg på. Kvinner må få gå så langt de vil. Når de sier nei, må det respekteres. Harald Andersen snakker som om det er tillatt for mannen overhodet ikke å ha respekt for dette. Forestillingen om at menn kun tenker med pikken er helt håpløs, sier Lorentzen.

- Flau på menns vegne

Harald Andersen erkjenner at han stiller mannen i et dårlig lys.

— Det er med god grunn. Jeg kjenner mannen bedre enn kvinnen. Under påvirkning av alkohol gjør mannen dumme ting. Jeg er ofte flau på mannens vegne, sier Harald Andersen.

Han mener imidlertid at en kvinne må kunne forvente å få ligge i fred hvis hun soler seg toppløs med bare en g-streng på i Syden.

— Men vi ligger ikke og forhandler når du ligger i køya, sier han til bladet Det nye.

For et drøyt år siden skapte Harald Andersen landsomfattende furore da han sa at kvinner måtte begynne å bruke hodet ved valg av partner for å unngå vold i hjemmet. Han er ikke redd for nok en gang å skape opphetet debatt. Han understreker at hans formål er å forebygge overgrep mot kvinner. Men han fritar på ingen måte overgriperen, uansett situasjon.

— Hvis jeg oppnår at i alle fall en eller to jenter bruker hodet, er det bra, sier han.

- Rammer begge kjønn

Kriminolog og forsker Kristin Skjørten ved Institutt for samfunnsforskning mener at Andersens uttalelser kan virke mot sin hensikt.

— Uttalelsene kan bidra til å unnskylde menns overgrep. Jeg tror ikke de vil virke særlig forebyggende, sier hun til Bergens Tidende.

Hun synes Laksevåg-lensmannen rammer både kvinner og menn.

— Han kan forstås slik at en kvinne ikke under noen omstendigheter bør være alene med en mann fordi det ikke går an å stole på menn. Jeg håper ikke det er et slikt samfunn vi har, sier Kristin Skjørten.