— Poff!

En sky av grønn røyk oser ut av en svart Lego-matboks. Når denne matpakken ble smurt er uvisst, men siden eieren har mistet hele ryggsekken sin har også de en gang så friske brødskivene havnet på hittegodskontoret til Bergen sentrum politistasjon.

Matboksen deler plass med alt fra pass, mobiltelefoner, lommebøker, nøkler, barnevogner, rullebrett, damevesker med sminke og kofferter fulle av klær.

— Vi har også fått inn en fiolin, forteller Øyvind Skarsten, fungerende seksjonsleder ved Kontrollseksjonen.

Bla i bilder øverst i saken

Sprøytespisser

Fiolinen ligger fint bevart i kassen sin, og har også et enkelt noteark med Sankta Lucia.

— Denne har allerede vært inne på hittegodskontoret på Bystasjonen, men dersom noen gjenkjenner den, så er det ikke for sent å hente den, sier konsulent Jorunn Krossøy.

Det er Krossøy som har ansvar for hittegodset som kommer inn. Er det kofferter og ryggsekker som blir levert, sørger hun for å være forsiktig når hun åpner dem.

— Noen inneholder sprøytespisser, så da er det viktig å passe på så man ikke stikker seg, sier hun.

Fant 90.000 kroner

Ifølge Skarsten er det stort sett privatpersoner som leverer inn gjenglemte ting til kontoret.

— Min oppfatning er at majoriteten av Bergens befolkning leverer inn det de finner, sier han.

En av de mest ærlige sjelene som hittegodskontoret har vært borti, var en dame som leverte inn 90.000 kroner i kontanter.

Hun hadde irritert seg over en bulk i gulvteppet. Da teppet ble fjernet viste det seg at bulken besto av 90.000 kroner i 50- og 100-lapper Øyvind Skarsten

— Kvinnen hadde flyttet inn i en leilighet. Hun hadde irritert seg over en bulk i gulvteppet. Da teppet ble fjernet viste det seg at bulken besto av 90.000 kroner i 50- og 100-lapper.

Ifølge Skarsten fant de frem til arvingene til den tidligere eieren av leiligheten som ble glad for en ekstra arvesum. Den ærlige kvinnen fikk 9000 kroner i finnerlønn.

— Vanligvis får man ti prosent av summen i finnerlønn, men dersom du står bak en gammel dame som glemmer lommeboken på postkontoret, kan du ikke regne med å få utbetalt noe. Tingen må være mistet på ordentlig, sier han.

Mange mobiltelefoner

I løpet av et år får hittegodskontoret inn mellom 2300 og 2900 gjenstander. Dette tallet har holdt seg stabilt de siste ti årene. I fjor kom det inn 2729 ting.

— Lommebøker og telefoner er nok det vi får mest av. Forrige uke kom det inn 16 lommebøker og 13 telefoner, forteller Skarsten.

For å finne frem til den rettmessige eieren av lommebøkene, blir navnet sjekket opp i Folkeregisteret. Hittegodskontoret sender så et brev til vedkommende om at det er funnet noe med deres navn på.

De som har mistet nøkler eller mobiltelefoner er det gjerne vanskeligere å finne tilbake til.

— Dersom telefonen er tent, bruker vi å ringe til personen som er oppført som mor eller far, men dersom den er slukket må vi bruke litt andre metoder. Vi spør om folk har serienummeret, og kommer de innom kontoret, kan de trykke pinkoden på den telefonen som de sier at de eier, forteller Krossøy.

Sykkelauksjon

Tingene som kommer inn til hittegodskontoret blir oppbevart i tre måneder. Deretter blir det enten ekspedert eller solgt på auksjon. Neste sykkelauksjon er allerede i morgen, mens den neste ordinære auksjonen er i september.

— Målet vårt er jo selvsagt at flest mulig får tilbake tingene sine. I dag er det omtrent halvparten av det vi får inn som blir hentet igjen.

Om barnevognene, rullebrettet og fiolinen finner tilbake til sine eiere, kan man bare håpe på. At noen kommer for å hente råttent gymtøy eller stinkende matbokser, er nok heller litt mer usikkert.