— Her har de gjort alt riktig, men bommet på det mest enkle. Slike pass skal ikke gå igjennom våre kontroller. Samtidig kan det være lett å overse i en hektisk situasjon, sier Kjell Mo, og viser oss det danske passet.

Han har en pen bunke andre falske pass. Her er det meste. Fra profesjonelt opptrykte pass, til de dårligste hjemmelagete forfalskningene.

To typer forfalskninger

Politiet skiller mellom to typer forfalskninger: Stjålne pass som er endret på, og helforfalskede pass som er trykket opp, hovedsakelig i land i Asia.

— Den første typen er ofte forfalsket ved at bilde er byttet ut, eller at det er limt inn nytt papir. Disse skal enkelt la seg avsløre i UV-lys.

— De andre passene er laget falske i sin helhet. Noen av dem er veldig gode.

Politiet vil ikke si så mye om hvordan de avslører disse passene, bortsett fra at utstyret er blitt bedre og menneskene som er satt til å kontrollere dem er mer årvåkne.

— Men vi kan avsløre mange med enkle tester. Kommer det en person med et gresk pass og han ikke kan et eneste ord gresk, er det grunn til mistanke, sier Mo.

De er hovedsakelig borgere fra tidligere Sovjetunionen og Jugoslavia som blir tatt. Disse bruker som oftest falske belgiske, greske eller franske id-papirer.

Ulike fra land til land

Et problem for kontrollmyndigheten er at passene er ulike fra land til land.

— Det hadde vært en fordel med et EU-pass slik flere har tatt til orde for. Med mange forskjellige passtyper, er det vanskeligere å holde kontroll, sier politioverbetjent Per Gunnar Brandstorp ved etterretningsavsnittet i Kripos.

Han konstaterer at utviklingen skjer raskt, og at amerikanske myndigheter har tatt i bruk målinger av iris i øyet for å fastslå identitet.

Et langt mindre omstridt hjelpemiddel, er tilgangen til fingeravtrykk i internasjonale politisystemer. Det avslører også mange.

— Vi kan finne ut langt mer om vedkommende forhistorie. Hvor han har søkt asyl tidligere osv. Det gjør det også enklere å returnere dem som blir avslørt her til lands, sier Kjell Mo.

UNDER LUPEN: Under UV-lys blir de fleste falske pass avslørt. Noen er imidlertid så gode at de ikke lenger lar seg avsløre på denne måten. FOTO: ØRJAN DEISZ