OLAV GARVIK olav.garvik@bt.noOslo

Hordaland hadde det største underskuddet av alle fylker i fjor, med 177 millioner i minus. I år ligger underskuddet an til å bli på hele 275 millioner kroner. De siste tre årene er det samlede underskuddet på nær 600 millioner. Sykehusdriften har brorparten av skylden for de røde tallene.

Frykt for skolekutt Både Høyres Erna Solberg og Senterpartiets Magnar Lussand advarte på det sterkeste mot at de videregående skoler og kollektivtrafikken skal bli nødt til å ta støyten hvis sparekniven for alvor må tas i bruk.

Det var i den lange debatten om kommuneproposisjonen at fylkeskommunens vanskelige økonomi kom sterkt i søkelyset.

Det store dilemmaet er det økonomiske oppgjøret i forbindelse med at staten overtar sykehusene (og hele spesialisthelsetjenesten).

Krevde gjeldssanering Arbeiderpartiet og Frp sørget for flertall for at det bevilges en rund sum på 200 mill. kroner til fordeling på alle fylkene.

Det var altfor lite, mente både Høyre, sentrumspartiene og SV som krevde individuelle forhandlinger med fylkene med sikte på en mer omfattende gjeldssanering, men de led som nevnt nederlag.

— Det ville vært viktig å få til forhandlinger om voldgift, for ellers blir skadevirkningene enorme, og det gjelder fremfor alt i fylker med regionsykehus, sier Erna Solberg.

Lussand oppgitt Magnar Lussand, som har møtt som varamann for John Dale, var i sitt innlegg oppgitt over at nyorganiseringen på sykehussektoren skal gi så skjeve og urettferdige utslag. Vestlandet er spesielt hardt rammet, og det er et paradoks at skoleverket trolig må bære mye av belastningen, mente han.

— Etter dette er vi nødt til å se på hele fylkeskommunens økonomi i forbindelse med statsbudsjettet til høsten, er Solbergs vurdering.

— Det beste ville selvsagt ha vært om vi la ned hele fylkeskommunen, samtidig som staten overtok sykehusene, så hadde vi sluppet dette, sukker hun.

Les også: Fryktermilliard-gjeld