ØIVIND ASK

Publikum har allerede oppdaget det imponerende arbeidet. I år har det vært 10.000 innom, skoleelever, studenter, familier, bussturister og andre. I sommer kom blant annet 800 italienere.

I øyeblikket monterer de en fotoutstilling med bilder fra 1941-44. Vi følger noen unge menn fra de flyktet over Nordsjøen, under trening i Skottland og krigsinnsats på Walcheren. Bildene og resten av samlingen kan vi oppleve under åpent hus søndag fra 10-15.

— Selv om det er surt og kaldt nå i november, skal vi love å ha det godt og varmt inne, sier Dag Bjørnar Mjelde.

Egne midler

I ti år har han og andre jobbet tusenvis av dugnadstimer og lagt ned store summer av egne midler på kommunal grunn. Selv anslår de 3 mill. kroner. Nå makter de ikke mer. Det blir rett og slett for dyrt og slitsomt for noen få. De trenger hjelp.

— Noen antyder at dere må være sprøyte gale som har tatt på dere så mye arbeid og utgifter, uten engang å eie området.

— Det kan du gjerne si. Vi gjør ikke dette bare fordi det er gøy, men fordi vi trenger å ta vare på krigshistorien vår. Svært mange som stikker innom her er helt historieløse, og aner ingen ting om okkupasjonstiden. Selv om det var tyskerne som bygget fortet og Tellevikveien mot Salhus, har fortet en historie tilbake til 1899. Da var tegningene ferdig, men arbeidet ble aldri påbegynt før tyskerne fant papirene på Bergenhus i april 1940.

Endelig med på budsjettet

Stiftelsen Tellevik Kystfort er omsider kommet med i kommunens museumsplan. I forslaget fra byrådet for neste år er de oppført med en årlig bevilgning på 100.000 kroner.

— Det er et fremskritt fra ingenting, men likevel enormt skuffende, sier Mjelde. Han hadde regnet med 300.000-400.000 kroner. Og det trengs. Anlegget skal vedlikeholdes, det må ha lys og varme hvis ikke fuktighet skal ødelegge gjenstandene, og ikke minst trenger anlegget et eget museumsbygg.

På kulturbudsjettet for neste år er det foreslått 182 mill. kroner. Stiftelsen ber ikke om et større budsjett, men om en mindre omfordeling, slik at Kystfortet kan overleve.

Lenge så det ut til at stiftelsen skulle få overta Ekserserhuset fra Engen, men av forskjellige grunner går trolig det i vasken. I stedet har Forsvaret tilbudt dem en tilsvarende bygning fra 1941. Men først må dette godkjennes av Forsvarets kulturminneutvalg. Hvis det går i orden på møtet i morgen, vil saken sendes videre til riksantikvaren. Forsvaret tar på seg oppgaven å frakte huset gratis fra Korsneset til nærmeste kai i Åsane, men hva så? Hvem skal dekke resten?

Et museumsbygg er alfa og omega for kystfortet. Gjenstandene de har samlet gjennom årene er delvis private, noe eier Stiftelsen, og noe er utlånt fra Forsvarsmuseet. Den siste uken kom et trailerlass med forskjellig utstyr, men det kostet 18.000 i frakt som de har betalt av egen lomme.

Åsanes nye utescene?

Selv om området er flott i sommersol med et imponerende rundskue over fjordene, kan det bli enda bedre. I et lunt dalsøkk ned mot fjorden i sørvest, skjermet fra trafikkstøyen, drømmer stiftelsen om å anlegge en utescene. Det ville blitt perfekt, naturen har laget et amfi med en fantastisk utsikt mot Salhus, Askøy og Meland. Tenk deg stedet en lun sommerkveld, med gangvei ned til sjøen og en liten trebrygge i vannkanten!

Dette kan bli Åsanes flotteste sted, et virkelig kultursenter. Er det disse ildsjelene som skal til for å skaffe oss en slik perle?