Forskipet ble i løpet av natten og lørdag morgen tauet til Ågotnes, der det ble lagt stabilt på grunn ved CCB-basen.

Ved hjelp av båter, pumper og rør vil Kystverket ta seg ned til lasterom to, der det er en tank som helt full av olje. Tanken ligger ganske langt fremme i skipet, og på grunn av gode værprognoser mener Kystverket det skal være en ganske enkel operasjon.

Mandag ble det foretatt undervannsundersøkelser av forskipet. Etter undersøkelsene er det besluttet å starte nødlossing av oljen som er igjen i delen.

370 tonn olje lekket ut

Akterskipet ligger fortsatt på havaristedet og overvåkes av kystvaktfartøyet KV «Ålesund», som ligger klar med lenser og oljevernutstyr om bord.

— Nå har vi fokus på vrakdelen som ligger igjen utenfor fyret og å samle opp det som er på strendene rundt, sier beredskapssjef Tor Christian Sletner.

– Det er ikke aktuelt i dette været å gå ned på akterskipet, som bare har litt av bruvingen over vann. Trolig vil den grove sjøen etter hvert bryte ned denne delen av havaristen, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket til NTB.

Det var ventet at mesteparten av oljen som fortsatt er i fartøyet, er i forskipet. Antakelig kan det dreie seg om nærmere 200 tonn. Siden lørdag har forskipet ligget stabilt på stedet, innringet av lenser.

Kystverket regner med at vel 370 av de 620 tonn olje som var om bord i tankene på «Server», har lekket ut i sjøen siden forliset. Mandag ble det foretatt undervannsundersøkelser av forskipet, blant annet med miniubåt.

– Antakelig befinner fortsatt rundt 100 tonn i dagtanker i akterskipet, som fortsatt ligger utsatt til på havaristedet. Der er det umulig å foreta seg noe, slik været er i området. Trolig blir den vrakdelen mast i stykker av den grove sjøen, sier Kjærås.

Observasjonsfly

Kystverket hadde tirsdag observasjonsfly på vingene i flere timer fra det ble lyst. Ifølge Kjærås er situasjonen ikke spesielt forandret fra mandag.

Fra flyet er det observert mange mindre påslag av olje rundt Fedje, i Øygarden og også på Askøy. Og som forventet er det observert flere påslag nordover til Solund kommune i Sogn og Fjordane.

– Det vi kan si er at stormen i området de siste dagene har ført til at oljen er blitt pisket inn i vannmassene. En god del er ført til havs, en del er brutt ned og en del er blitt til mindre klumper, som vi nok forventer fortsatt vil føre til flere mindre påslag oppover kysten. Det kan være snakk om så tynne hinner – såkalt blåskimmer – at det ikke vil være mulig å ta det opp, sier informasjonsrådgiveren.

Ingen steder er det observert olje i store tjukke flak.

Kystverket har rundt ti større eller mindre områder i aktiv tjeneste og i beredskap i området, blant dem de fire kystvaktfartøyene «Ålesund», «Tromsø», «Eidun» og «Lafjord».

Dessuten er Statoils «Slurpen» satt inn i sikring under lossingen av oljen fra forparten av havaristen i Ågotnes.

Onsdag er det sjøforklaring i Bergen.

Silje Katrine Robinson