KARI PEDERSEN

Knerten Krokås og seks andre private barnehager ba kommunen om nødhjelp da regningen for årets lønnsoppgjør kom på bordet. Økte utgifter mer enn spiste opp den økte statsstøtten og gjorde det nødvendig å øke prisen fra 3500 til 4000 i måneden.

Samtidig reduserte Askøy kommune prisen på en barnehageplass med 200 kroner, slik at prisforskjellen mellom en privat og en kommunal heltidsplass ble hele 1300 kroner måneden.

Flertall i siste liten

— Her er det fare for at barnehager bukker under hvis ikke vi trer støttende til, sa SVs Åge Rosnes da han foreslo at formannskapet bevilget 950.000 kroner i ekstratilskudd til samtlige private barnehager.

I komiteen gikk flertallet mot dette.

I går ville tilfeldighetene det annerledes. I går var det nemlig Jan-Ove Fromreide som møtte for Kystpartiet. Fromreide hengte seg i siste liten på forslaget fra SV, Høyre og KrF og sikret dermed flertall. Denne avgjørelsen er endelig.

Fromreides tidligere partifelle Roald Steinseide (Frp) tordnet over flertallets pengebruk.

— SV leker seg med monopolpenger. Men hvordan skal vi dekke inn dette? Skal vi sette fru Hansen på gaten, lød skjenneprekenen fra Steinseide.

Bunnskrapt kasse

Ekstra-millionen til de private barnehagene hentes fra en allerede mer enn bunnskrapt kasse.

I går behandlet formannskapet en kuttplan, som skal slanke kommunen og redusere underskuddet. Det er varslet å bli 20 millioner i år.

I Bergen har bystyret bestemt at alle må ta sin del av innsparingene. I Askøy har flertallet sagt at tilbudet til innbyggerne skal skjermes. I stedet må byråkratene regne med en hestekur.

Med hard hånd har rådmannen gått løs på administrasjonen og la frem for politikerne en plan som fjerner i alt 13 stillinger. Også rådmannens egen stab slankes merkbart. Kulturavdelingen mister folk. Helse- og sosialavdeling mister to hver. Teknikk- og eiendom mister tre, og brannvesenet må belage seg på å overta kommunale oppgaver.