Bergen kommune gir én million kroner for å skaffe øvingslokaler til band som ble husløse etter brannen i Skuteviken. I tillegg legger Musikkverkstedordningen én million kroner på bordet.

I morgen kommer kulturminister Trond Giske til Bergen for å treffe kulturbyråd Henning Warloe.

– Det var en trist dag både i går og i dag. En ting er det kulturhistoriske, men fra mitt ståsted er kanskje det viktigste at en viktig del av kulturlivet i Bergen står uten tak over hodet. Vi håper at andre vil være med i et spleiselag for å avhjelpe en akutt og vanskelig situasjon, sier Warloe.

Han legger til at mangelen på øvingslokaler er et langsiktig problem, og at millionen fra kommunen ikke vil bli brukt til allerede planlagte prosjekter.

Frøydis Moberg i Bergen Rockaktører (BRAK) håper det vil bli mulig å skaffe midlertidige øvingslokaler i brakker eller øvingscontainere.

— Spesielt de som er på vei inn i studio eller på vei ut på turne må bli prioritert, sier Moberg.

Støttekonsert

Mellom 40 og 50 band mistet utstyr og øvingslokale i brannen i Skuteviksbodene natt til søndag. 26. og 27. september vil det bli arrangert støttekonserter på Verftet for å skaffe penger til bandene.

– Vi estimerer at bandene har tapt et par millioner i hvert fall. Vi har ikke noe eksakt tall ennå, sier Moberg.

Les også: Frykter at bolig skal rase | Visste ikke om beboere

Se panoramabilde: Branntomten i dag | Se branntomten fra kranen i brannbilen

Hun øvde selv i lokalene.

Støtte fra miljøet

– Vi har fått mange henvendelser og støtteerklæringer, men ingen konkrete summer. Hele miljøet i Bergen vil støtte på den ene eller andre måten, sier Moberg.

Mikal Telle og Sindre Didriksen tok initiativet til støttekonsertene.

— Det vil bli en blanding av band som øvde i lokalene og andre band som ønsker å støtte, sier Telle.

I løpet av morgendagen lover han flere detaljer om konsertene.

— Vi vil også komme med et kontonummer som folk kan gi penger til. Mange har tatt kontakt og ønsker å bidra, sier Telle.

Gir ut cd på mandag

Micropops er et av bandene som mistet mye utstyr.

– Vi er 100 prosent med på støttekonsertene. Alt er borte, dette er bare helt surrealistisk. Vi kan ikke se på at 40-50 bergensband går dunken, sier Håkon Njøten i Micropops.

Bandet skal gi ut cd 15. september og har mange spillejobber rundt slippet.

– Vi må bare finne en plass å øve hvor det er utstyr fra før, men det er umulig å finne. Det er et presset marked fra før, men vi har spurt litt venner i bandmiljøet om vi kan hoppe inn og stjele litt tid neste uke. Foreløpig har alt vært fullt, sier Njøten.

Dugnad

Også bandet Ungdomskulen er blant dem som vil være med på en støttekonsert.

– Mange har ringt oss og beklaget seg, det er litt rørende. Vi har også blitt kontaktet av folk fra Oslo som vil lage en dugnad for oss der. Vi vet ikke akkurat hva som vil komme ut av det, men vi er kjempeglade for støtten, sier Kristian Stockhaus i Ungdomskulen.

Det er også lagt ut flere støttegrupper for bandene på nettstedet Facebook.

Heidi Torkildson Ryste (MMS)