JØRN-ARNE TOMASGARD

HELGE SKODVIN (foto)

jorn.tomasgard@bt.no

— Jeg venter på arbeidstillatelse. Når jeg får det, vil jeg kunne skaffe meg en vaskejobb ganske lett. Men inntil videre må jeg selge bildene som jeg selv og familien min har malt, slik at jeg kan ha penger til å overleve. Jeg trenger 6000 kroner i måneden. Stoltheten min gjør at jeg vil klare meg selv, jeg har aldri spurt etter støtte fra systemet, sier Hassan til Bergens Tidende.

Han er frustrert over utspillet til Mæland i onsdagsavisen, der byrådslederen sa seg grundig lei av gratisselgerne på Torgallmenningen. Hun påpekte at de tar tilhold uten tillatelse og uten å betale for seg, og ville sende politiet etter dem. Politiet lovet å gi saken høy prioritet.

Ulovlig småsalg

Av utleietakstene til Grønn etat i Bergen kommune går det frem at småsalg er ulovlig på aktuelle steder som i Nygårdsparken, på Nygårdstangen, Festplassen, Torgallmenningen og Vågsallmenningen. På Tårnplass kan man søke om løyve til å drive småsalg. Det koster i så fall 500 kroner per dag.

— Generelt er det ikke tillatt å drive gatesalg i Bergen, sier kontorsjef Rune Hesjedal ved Grønn etat.

— Det finnes noen unntak. På Tårnplass kan det bli gitt tillatelse til enklere salg av en ukes varighet. Men det er ikke mange som benytter seg av denne muligheten, sier kontorsjefen. Det gjøres også unntak for butikker som eksponerer varene sine på fortauet, og for salg til ideelle og veldedige formål.

Reglene ble vedtatt i bystyret sist høst.

- Gi oss et nytt salgssted

Hassan erkjenner at han nå selger maleriene sine i strid med loven. Men han gjør det ikke av vellyst.

— Jeg vil gjerne gjøre dette ordentlig. Men det er jo umulig. Skal jeg betale 500 kroner dagen, taper jeg penger på salget. Jeg tar gjerne inn 400 kroner dagen, sier han.

Han tar til orde for at kommunen finner en plass hvor han og likesinnete kan stå og selge varene sine.

— Jeg har spurt på Torget. De ville gjerne hjelpe, men kapasiteten er sprengt. Det er en meget god idé å opprette et nytt sted for gatesalg, sier palestineren.

Vurderer dispensasjon

Monica Mæland sier at hun i løpet av få dager skal ha et møte med Grønn etat for å diskutere saken. Hun åpner opp for at det gis dispensasjon for salg på gitte områder av Torgallmenningen til bestemte tider.

— Mitt poeng er at det må være like spilleregler for alle. Det er lov å stå på Torget og på Tårnplass å selge, men det koster penger. Uterestauranter og fiskehandlere betaler for å selge varene sine de også. Reglene må følges, man kan ikke stå på ulovlig sted og drive svart virksomhet, påpeker Mæland.

FORTVILET OVER MÆLAND: Gateselgeren Hassan Amer er fortvilet over at byrådsleder Monica Mæland truer med at politiet skal fjerne ham fra Torgallmenningen. - Jeg står ikke her fordi jeg har lyst, men fordi jeg må, sier den statsløse palestineren.