Tilliten til Njøten er i ferd med å bli fullstendig tynnslitt. I går var det pengetrøbbel som sto i fokus da 30-åringen ikke klarte å komme seg hjem fra Spania.

— Situasjonen er den at jeg sitter her med fem euro i lommen. Dersom jeg ikke får hjelp fra noe sted så blir valget mitt at jeg må ta imot penger for å holde kjeft, skrev Njøten i en e-post til BT i går ettermiddag.

Politiet forundret

I går klokken ti var det meningen at Njøten skulle møte opp hos politiet i Kristiansand og forklare alle omstendighetene rundt hans påståtte terrorvirksomhet mot ekteparet Fagereng på midten av 90-tallet. I et intervju med BT onsdag varslet han at avsløringene ville smelle som en bombe i Bergen.

  • Vi kom på jobb i dag og fikk en e-post der Njøten sa at han ikke kunne komme. Det forundrer oss noe at han ikke prioriterer et møte med politiet når han forteller til alle andre at han har viktige ting å meddele oss, sier politiinspektør Ragnar Ringvoll.

Ringvoll har ingen kommentar til at Njøten truer med å la seg bestikke av dem som skal ha vært hans oppdragsgivere i 1995.

Njøten hevder han fikk mye pes etter onsdagens oppslag i BT, der han utpekte Anne-Grete Fagereng som det virkelige terrormålet for sine ukjente oppdragsgivere.

Stian Njøten skapte oppstandelse i pressen og i politiet da han like før jul, mot betaling, sto frem i Se og Hør og bekjente at det var han som hadde stått bak terroriseringen av familien Fagereng. Anne-Grete Fagereng ble seinere dømt for selv å ha iscenesatt flere av de forholdene som Stian Njøten nå hevdet det var han som sto bak.

Tar bare delansvar

I intervjuet med BT tar Njøten bare ansvar for de forholdene som skjedde mot Fagereng fra august 1995 til desember 1995. Dette utgjør fire av i alt 23 straffbare forhold som ekteparet Fagereng mener seg utsatt for fra 1990 til desember 1995.

I onsdagens BT forklarte Njøten at han blant annet sto bak overfallet av fru Fagereng i en undergang på Bønes søndag 20. august 1995.

Ifølge tingrettsdommen mot Anne-Grete Fagereng, innrømmet hun i politiavhør den 15. desember 1995 at overfallet aldri skjedde. Det var bare noe hun hadde funnet på fordi hun var flau for å si til sin ektemann at hun hadde falt.

Seinere gikk hun tilbake på denne innrømmelse og hevdet at politiet presset henne til å tilstå.

— Jeg synes det er unødvendig av BT å trekke frem denne tilståelsen. Den kom under press fra politiet i et avhør som er et skoleeksempel på hvordan et avhør ikke skal utføres, sier ekteparets advokat Helge Wesenberg.

Han mener det fortsatt ikke er grunn til å tvile på Njøtens bekjennelser i Fagereng-saken.

— Dersom pengemangel er årsaken til at Njøten ikke kommer hjem, så bør politiet bli kjent med dette og eventuelt hjelpe ham. Det er langt billigere enn å hente ham selv, sier Wesenberg.

PENGELENS: - Noen står klar til å gi meg penger for å holde kjeft. Alt jeg ønsker er å komme meg hjem til Norge. Går det ikke, må jeg finne på noe annet, sier Stian Njøten.