Hva som er årsaken til nekten, er uklart. Etterdønningene etter giftdrapet i London eller en krangel om 81 år gammel gjeld er to mulige forklaringer som er nevnt i internasjonale medier.

— Skjønner ingenting

Verken arrangørene av Tall Ships' Race, skipets agent i Tyskland eller skipets eiere har fått noen forklaring fra russisk UD.

«På grunn av årsaker ukjent for oss har det russiske utenriksdepartementet bestemt at russiske skip ikke får anløpe britiske, irske og norske havner» står det på hjemmesiden til det tekniske universitetet i Murmansk, som eier «Sedov».

Også skipet «Kruzenshtern» har meldt avbud med samme begrunnelse. Det er verdens nest største seilskip i drift, etter «Sedov».

— De er instruert hjemmefra, men jeg aner ikke hvorfor. Vi skjønner ingenting, skipenes agent er helt knust og jeg har snakket med andre russere som heller ikke skjønner noe, sier Per Langhelle, styreformann i «Statsraad Lehmkuhl».

Han leder det såkalte klasse A-forumet, for de største skipene i Tall Ships' Race.

I går var han i Liverpool, som har vært vertshavn for seilskipene de siste dagene. Fraværet av de to russiske skipene er blitt et samtaleemne i regattaen, som nå har satt kurs mot Måløy.

Giftdrap eller gammel gjeld

Britiske aviser spekulerer i at giftdrapet på den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i 2006 kan være bakgrunnen. Forholdet mellom Storbritannia og Russland har vært kjølig siden russerne nektet å utlevere mannen som britisk politi holder som hovedmistenkt for forgiftningen av Litvinenko.

Langhelle har mer tro på en annen årsak, siden det deltar andre russiske seilskip i regattaen, deriblant fullriggeren «Mir».

— Det er mulig de frykter at skipene kan bli tatt i arrest som pant for ubetalt russisk gjeld. Det høres rart ut, men i 2002 skjedde nettopp det med «Sedov» i Frankrike, sier han.

Episoden i 2002 kom etter at en fransk rett ga sveitsiske kreditorer rett til å ta pant i skipet som betaling for russisk gjeld som stammer fra tiden før den russiske revolusjon i 1917. «Sedov» forlot Marseille i all hast om natten, og har siden ikke besøkt Frankrike. Nå har kreditorene tatt saken sin videre til britisk rett.

— Men hvorfor Norge er inkludert på listen over land de ikke vil besøke, aner jeg ikke, sier Langhelle.

Ingen kommentar

Den russiske ambassaden i Oslo viser til at det er ferietid, og kan ikke gi noen forklaring på seilskipsnekten. Norsk UD vil heller ikke kommentere saken.

— Dette har vi ikke hørt om før nå, og så lenge vi ikke vet noen offisiell begrunnelse vil vi ikke kommentere det, sier pressetalsmann Anders Rikter i UD.

Uansett begrunnelse er konsekvensen at verdens to største seilskip i drift vil glimre med sitt fravær når skipene ankommer Måløy 1. august og Bergen 9. august. I stedet lå «Sedov» i går i svenske Halmstad. Neste stopp er Hamburg.

— Det er selvsagt trist at bergenserne går glipp av «Sedov», men det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Uansett kommer det flere store seilskip til Bergen enn det noen gang har vært her tidligere, sier prosjektansvarlig for Tall Ships' Race i Bergen, Ann Margret Hauknes.

KNUT EGIL WANG